Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MTT legfrissebb hírei

10 éve csatlakoztunk teljes jogú tagként az Eurotransplanthoz

2023.06.09. - MTT

Magyarország 10 éve csatlakozott az 1967-ben alapított, leiden-i székhelyű Eurotransplant International Foundation (ET) nemzetközi szervcsere szervezethez, amely nyolc ország transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait tömörítő kiszolgáló, szervallokációs szervezet.

 

A legfontosabb célkitűzés volt, hogy javuljon a magyar betegek donorszervhez jutási esélye. Ezt úgy tudja biztosítani az ET, hogy a 8 tagállamban együtt több donor és több recipiens van és így lehetőség van gyorsabban és jobb egyezésű donorszervet találni, orvosszakmai szempontok alapján egy igazságos, átlátható és nyomonkövethető rendszerben.

Az elmúlt évtizedben 924 donorszerv érkezett külföldről magyar beteg részére, amely a 3922 (elhunyt donoros) hazai szervátültetés 24%-a.

Az Eurotransplant csatlakozás után 39%-kal több beteg került várólistára, nagyobb számban biztosítva a transzplantációs ellátás lehetőségét, és a pontosabb donorszerv elosztást.

A legnagyobb esetszámban végzett veseátültetés esetén az immunológiai egyezés javult, amelynek következtében a beültetett szerv hosszabb ideig működik, és a betegek hosszabban élhetnek jobb minőségű életet. Ez 750 többletév nyereséget jelent 10 év alatt.

A transzplantált betegek átlagos várakozási ideje csökkent, vese esetében a legjelentősebben, 4,48 évről 3,42 évre.

A csatlakozás óta összesen 342 beteg várakozott akut státuszban kiemelt sürgősséggel, 74%-uknál (253 beteg) sikeres transzplantáció történt az elmúlt 10 évben. Ez annak is köszönhető, hogy a sürgősséggel várakozó betegek transzplantációjához a szervek 71,1%-a külföldről érkezett.

Átlagosan alig fél évvel várnak többet az immunizált betegek a transzplantációra, mint a nem immunizált társaik. Ez a különbség korábban 4,3 év volt. A transzplantált immunizált betegek közel 8 éves átlagos várakozási ideje így kevesebb, mint 4 évre csökkent, miközben a többi nem immunizált vesetranszplantált beteg várakozási ideje is csökkent 0,4 évvel.

A teljes jogú tagság 10 éves időszaka alatt összesen 176 gyermek recipiens kapott szervet, ebből 78 gyermek vesét, 49 májat, 41 szívet, 8 pedig tüdőt kapott. A gyermekeknek beültetett vesék 66,67%-a (52), a májaknak 40,82%-a (20), a szíveknek 82,93%-a (34) az Eurotransplantból érkezett.

Az Eurotransplant csatlakozás óta minden alkalmas donorszerv átültetésre kerül, nem vesznek el szervek megfelelő recipiens hiányában. Az együttműködés előnyös a szervátültetésre szoruló betegeknek és így egész Magyarországnak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat 2023. június 6-án nemzetközi jubileumi konferenciát szervezett a Belügyminisztériumban hazánk Eurotransplant csatlakozásának 10 éves évfordulója alkalmából, ahol a tagállamok képviselői előadásokban számoltak be az eddig elért eredményekről.