Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MTT legfrissebb hírei

Elvégezték a 12000. transzplantációt Magyarországon

2023.06.09. - MTT

Az élő- és elhunyt szervdonorok áldozatos felajánlása, valamint a szervdonorokat jelentő intézmények, a szervtranszplantációs központok és számos, a szervkivétel és átültetés folyamatában résztvevő egyéb szakmai terület, és az Országos Vérellátó Szolgálat együttműködésének eredményeként 2023. május 10-én megvalósulhatott hazánkban a 12.000. szervátültetés.

A mérföldkőről Dr. Hartyánszky István a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke számolt be 2023.06.06-án, Magyarország Eurotransplanthoz való csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi jubileumi konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok. A 12.000. magyarországi transzplantáció a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén történt, egy vesére várakozó betegnél.

A 12.000 szervátültetés között 9626 veseátültetés, 1277 májátültetés, 772 szívátültetés, 196 hasnyálmirigy átültetés (általában vesével kombináltan), és 129 tüdőátültetés történt.

A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek részére nyújtja a legjobb minőségű és sokszor az egyetlen gyógymódot.

Magyarországon 1962-ben történt az első szervátültetés (ami egy élődonoros veseátültetés volt), majd 1973-ban indult a vesetranszplantációs program. Az azóta eltelt öt évtizedben a szervátültetési programok folyamatosan fejlődnek hazánkban is. Ma már összesen 7 szervátültetési központ működik országszerte az orvosegyetemi városokban.

A programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset kevesebb, mint 3 év alatt történt.

A 12.000. transzplantáció során mindkét vesét, a májat és a szívet, vagyis 4 donorszervet távolítottak el és minden szervet beültettek Magyarországon.

A szervátültetések között a leggyakoribb a veseátültetés, hiszen elhunytból két vesét lehet transzplantálni és vese esetén lehetőség van élődonorból egy vesét átültetni, a 12.000 hazai transzplantáció 80%-a veseátültetés volt.

A veseátültetések többségét elhunyt donorból eltávolított szerv beültetésével végzik, Magyarországon is a veseátültetések 69%-át elhunytból eltávolított szervvel végzik, de az élődonoros átültetések aránya 2022-ben 31% volt.

A hazai szervátültetéseket leginkább magyar donorból eltávolított szervvel végzik, az Eurotransplant teljes jogú tagságunk 10 éves időszakában végzett 3922 szervátültetés 76,47%-át magyar szervvel végezték, veseátültetések esetén ez az arány 77,21%.

A 12.000. hazai transzplantációról Dr. Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékvezetőja számolt be a sajtótájékoztatón. A beteg egy 48 éves férfi volt, aki 1 éve és 155 napja (520 napja) került várólistára, de az Eurotransplant szabályai szerint a várakozási időt meghatározó művese kezelés kis híján 3 évvel (2,95) a transzplantáció előtt kezdődött a betegnél. A műtétet követően 9 nappal a beteget gyógyultan, jól működő vesével otthonába bocsátották, azóta is jól van.

A szervátültetés életet ment, hosszabb és jobb minőségű élet reményét adja a betegek számára!