Vérrögvadászat a vénákban
Az MRI-vizsgálat a mélyvénás trombózisban megbízható, de drágaNSZ • 2002. február 21. • Szerző: Dobson Szabolcs
 
Az elismert amerikai belgyógyászati szaklap, az Annals of Internal Medicine 2002. január 15-i számának egyik közleménye szerint a mélyvénás trombózis diagnózisának felállításában ugyanolyan megbízhatóan lehet alkalmazni az ionizáló sugárzás felhasználása nélkül, mellékhatásmentesen végzett mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI-t), mint a vénák elterjedten használt kontrasztanyagos röntgenvizsgálatát, a venográfiát.

A mélyvénás trombózis során legtöbbször a láb vagy a medencevéna valamely szakaszában a vérből szilárd rög képződik, amely a vénás vérkeringés útján rövidebb-hosszabb idő alatt a tüdőbe sodródhat. Ott érelzáródást okozva adott esetben életveszélyes következményekkel járó tüdőembólia alakulhat ki. Vannak olyan kockázati tényezők, amelyek hajlamosítanak a mélyvénás trombózis kialakítására. Ezek közé tartozik egyebek között például az előrehaladott életkor, a hosszas ágynyugalom (kórházi kezelés, mozgásképtelenség), a rosszindulatú daganatok, a korábban előfordult vénás trombózis, a véralvadási rendellenességek és az elhízás.

Az orvosok pusztán a tünetek alapján az esetek csak mintegy felében képesek helyesen megállapítani a mélyvénás trombózis fennállását vagy hiányát, így szükség esetén további vizsgálatokkal kell tisztázni a helyzetet. Ettől függhet akár a beteg élete is, mert a mélyvénás trombózis miatti tüdőembólia gyakoribb, ha a beteg nem kap megfelelő terápiát, de a valós ok nélkül végzett véralvadásgátló kezelés a vérzési kockázat fokozódásával teremthet veszélyes helyzetet.

A mélyvénás trombózis diagnosztizálásában alkalmazzák a már említett venográfiát. Ennek során egy katéteren át röntgenkontrasztanyagot juttatnak a láb mélyvénás rendszerébe, majd röntgenfelvételt készítenek róla. Az így kapott képen a szakember pontosan be tudja azonosítani a trombózis helyét. A betegek mintegy 20-25 százalékában különböző okok (elhízás, ödéma, cellulitisz) miatt azonban venográfia nem ad megfelelő minőségű képet a mélyvénás rendszerről. A kontrasztanyagok alkalmazásának – mint minden orvosi beavatkozásnak – vannak egészségügyi kockázatai (pl. allergiás reakció), de ezek jelentőségét messze túlszárnyalja a fel nem ismert mélyvénás trombózisból származó veszély.

A betegség megállapításához végezhetnek továbbá ultrahangvizsgálatot is, amely nem invazív, vagyis ennek során beteg szervezetében semmilyen beavatkozást sem kell végezni, valamint radioaktív izotópokat alkalmazó, úgynevezett szcintigráfiát is.

Az MRI-t a mélyvénás trombózis kórismézésére már korábban is alkalmazták. Ennek az eszköznek különösen olyan esetekben van jelentősége, amelyekben a venográfia vagy az ultrahang nem ad megbízható, egyértelmű eredményt. Az MRI-vizsgálat egyébként szintén nem invazív. Alkalmazása során erős mágneses térben, rádióhullámok felhasználásával, előre meghatározott síkokban rétegfelvételeket készítenek az emberi test belsejéről.

Az egyesült államokbeli Nottingham Egyetem orvosai, D. Fraser és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az MRI van-e olyan megbízható vizsgálati módszer, mint a venográfia. Vizsgálatukban 101, alsó végtagi mélyvénás trombózis gyanújával felvett beteg szerepelt. Esetükben a hagyományos venográfia mellett 48 órán belül MRI-vizsgálatot is végeztek. Az MRI-felvételeket egy tapasztalt röntgenszakorvos és egy másik orvos tanulmányozta át, az utóbbi azonban nem volt e terület specialistája. Ugyancsak fontos momentum volt, hogy egyikőjük sem ismerte a vizsgálatba vont betegek diagnózisát, illetve a venográfiás eredményeket.

A szakmát is meglepte a két szakember eredménye: a röntgenszakorvos 96 százalékos, míg kollégája 94 százalékos pontossággal állapította meg a mélyvénás trombózis fennállását. Eszerint az MRI ezen a téren gyakorlatilag ugyanolyan megbízható eredményeket produkált, mint a venográfia. Egyik legfőbb előnyét, a mellékhatásmentességet azonban még a fejlett országokban is jelentős mértékben kihasználatlanná teszi a mérések drága volta, továbbá az MRI-berendezések korlátozott elérhetősége.