Beszámoló

a Fiatal Sebészek Angol Nyelvű Kazuisztikai Fórumáról
Ebben az évben Győr adott otthont a rendezvénynek november 5-én. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Sebészeti osztálya vállalta a szervezést. A fiatalokból álló, négytagú szervező gárda igyekezett színvonalas, jó hangulatú rendezvényt szervezni. A több mint 10 éve megrendezésre kerülő, immár hagyományosnak mondható találkozó kezdetekkor deklarált célja az volt, hogy olyan gyakorlási lehetőséget teremtsünk a fiatal sebészek számára, ahol tét nélkül próbálkozhatnak az angol nyelven történő tudományos előadással, mintegy felkészülve a komolyabb, nemzetközi kongresszusok légkörére.
A világ nagyot változott azóta. A mai fiatalok többsége már kiváló, magabiztos angolsággal prezentálja előadását, fölényes nyelvtudásával sokszor még az üléselnököt is zavarba hozva. A Magyar Sebész Társaság mindenesetre változatlanul hasznos, és a jövőben is folytatandó erőpróbának tartja ezt a fórumot.
A győri Városháza patinás épülete megfelelő helyszínnek bizonyult az előadásokhoz. A szekciók üléselnökei a szakma neves képviselői voltak, akiknek ezúton is köszönjük részvételüket.
A konferenciára való regisztráció, absztrakt beküldés, kiértesítések, a jelentkezőkkel történő kommunikáció mind-mind elektronikus úton zajlott, a rendezvényről külön web oldal készült.
A nagyszámú beküldött absztrakt során már láthatóvá vált, hogy két teremben, párhuzamosan kell szervezni az előadásokat. Összesen 55 előadás hangzott el. A jól előkészített, videokkal, érdekes képekkel tarkított előadások angolul zajlottak ugyanúgy, mint az üléselnökök kérdései illetve az azokra adott válaszok. Minden szekció végén megválasztották az üléselnökök a szekció legjobb előadását és egy fő dícséretben részesült. Ezek alapján az eredmény az alábbiak szerint alakult:

I. Helyezettek: Polányi Csaba, Szijártó Attila, Sótonyi Péter, Géczi Tibor, Papp András, Olgyai Gábor, Dede Kristóf, Marjas László

Dícsérő Oklevelet kapott Rényi-Vámos Ferenc, Bánky Balázs, Hódi Zoltán, Tihanyi Balázs, Haulik László, Somodi Krisztián, Skoda Péter, Bihari László
Gratulálunk mindannyiuknak.

A rendezvényen összesen 80 fő, zömében fiatal sebész vagy sebész jelölt vett részt az ország minden tájáról, melyet követően a szervezők vacsorával vendégelték meg a résztvevőket a város új élményfürdőjében.
A konferencia szakmailag hasznosnak bizonyult, lehetőséget nyújtott arra, hogy a fiatalok gyakorolják angolul előadni érdekes eseteiket, megosztani tapasztalataikat a többiekkel, felkészülve így az esetleges későbbi külföldi konferenciákra.
Oláh Attila