Hangos recept - Megnyugtató-e Magyarországon a csontritkulással küszködő nők és férfiak helyzete?

2005. 08. 30. - Forrás: Kossuth Rádió, Hangos recept

Mv.: - Megnyugtató-e Magyarországon a csontritkulással küszködő nők és férfiak helyzete? Ugyanúgy hozzájutnak-e az urak az őket megillető gyógyszerekhez, mint a hölgyek? És vajon visszakapják-e gyógyszerfelírási jogukat az osteoporozis centrumok orvosai? Aki megpróbál válaszolni dr. Horváth Csaba, a Magyar Osteoporozis Társaság elnöke, valamint dr. Poór Gyula, az ORFI főigazgatója. Rácz Jenő egészségügyi miniszter egyéb elfoglaltsága miatt sajnos nem tud részt venni műsorunkban, én azonban biztos vagyok abban, hogy számos olyan nyitott kérdés marad ennek a majd egy órának a végén, aminek a megválaszolásához mégis csak szükségünk lesz a tárca és a miniszter állásfoglalására. Kezdjük tehát azzal, hogy Magyarországon 900.000 embert kezelnek csontritkulással és a becslések szerint legalább ennyien tartoznak a rizikó csoportba. A betegeket eddig javarészt osteoporozis centrum hálózatban kezelték. Na most ezzel a hálózattal baj van, olyannyira, hogy Horváth Csabát naponta felhívják a kollégái, hogy mit tegyenek. Mi a baj?

dr. Horváth Csaba, a Magyar Osteoporozis Társaság elnöke: - Nos, azt gondolom, hogy a hálózattal önmagában semmi baj nincsen.

Mv.: - A szabályozással van baj akkor.

dr. Horváth Csaba: - A hálózat helyzetével támadt hirtelen baj annak ellenére, hogy maga a hálózat az nem az orvosszakma egyedüli alkotása, hanem az Egészségügyi Minisztériummal közös alkotása. Sőt, azt kell mondanom, hogy az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére jött létre ez a hálózat és az Egészségügyi Minisztérium pénzéből jött létre első lépcsőiben ez a hálózat több mint egy évtizeddel ezelőtt. De hát egyáltalán milyen hálózatról is van szó? Ugye az osteoporozissal, a csontritkulással kapcsolatban van három tény, amit le kell szögezni, és hogy ha ezt a három tényt jól ismerjük, akkor a dolgok innentől érthetőek. Az első tény az, hogy ez a társadalom számára egy nagyon fontos betegség minden ellenkező hírrel szemben, ugyanis egyfelől igen sok beteg van, másfelől a következményei jelentős veszélyeket hoznak a törésekkel és a törések körüli megnyomorodással és halálozással. Harmadszor nagyon drága. Ez tehát az egyik dolog. A másik dolog, amit le kell szögeznünk, hogy a csontritkulás nem egyféle betegség, nagyon különféle okokból keletkezik, változó korból, egyéb hormon betegségekből, gyomor, bél, más, vesebetegségek kísérőjeként, bizonyos gyógyszerek szedése kapcsán, D-vitamin hiány kapcsán, és így tovább. Egy olyan kórkép tehát, amit egyféle orvos nem tud ellátni, nincs ilyen, hogy csontritkulás orvos. Van belgyógyász, reumatológus, nőgyógyász, radiológus és ez mind kell hozzá. Ugye a harmadik pont pedig az, hogy a csontritkulás kezelése sem kizárólag gyógyszer adásából áll, életmódi, táplálkozási, mozgásterápiás szempontok legalább olyan fontosak, mint a gyógyszer. Most, hogy ha ezt a három dolgot így rögzítjük, akkor világossá válik, hogy miért csináltunk mi annak idején osteoporozis centrumokat? Ugye a feladat az volt, hogy a különböző ...

Mv.: - Ne haragudjon, hogy közbevágok, de én szeretném most már, az előzményeket hallottuk és azt hiszem, a részletekre rá is fogunk térni az elkövetkezendő majd 55 percben, de exponáljuk azt, hogy tényleg mi a baj, tehát mi az, ami az osteoporozis centrumok orvosai számára és nemcsak az orvosok, hanem a betegek számára is rendkívül komoly problémát jelent, nem is tudom július óta, mióta?

dr. Horváth Csaba: - Július 1-től, igen. Július 1-től. A dolognak az a lényege, hogy az osteoporozis centrumokban ez a több szakma együtt tevékenykedik és egy komplex ellátást tud nyújtani és eddig az osteoporozisos gyógyszereknek a kiemelt támogatása ezeknek a centrumoknak a kiképzett, vizsgáztatott, ellenőrzött orvosaihoz volt dedikálva. Július 1-től az változott meg, hogy megjelent egy olyan rendelet, amelyik az osteoporozis centrumokban dolgozó orvosoknak nem adja meg tovább a kedvezményes gyógyszer felírási jogot. Helyette a reumatológus szakorvosi jogosítványhoz köti, ami egyébként egy nagyon kitűnő orvosi kört jelent, azonban reumatológus szakorvosok legalább háromszor-négyszer annyian vannak, mint az osteoporozis centrum orvosok és a reumatológus szakorvosoknak a többsége idáig nem osteoporozissal, hanem a reumatológia más kérdéseivel foglalkozik.

Mv.: - Na most abból, amit elmondott az én számomra az következik, hogy mondjuk egy csontritkulásban szenvedő beteg elmegy oda, abba a centrumba, ahol őt eddig kezelték és odamegy ahhoz az orvoshoz, mondjuk egy endrokrinológushoz és azt mondja, hogy tessék már egyrészt megvizsgálni, másrészt meg felírni a gyógyszeremet, ami kell nekem, hiszen egy krónikus betegségről beszélünk. Azt akarják nekem mondani, hogy az osteoporozis centrum szakorvosa nem írhatja fel a gyógyszert?

dr. Horváth Csaba: - Ez a valóság, július 1-től ez az érvényes ...

Mv.: - Ez nem vicc, ez most komoly?

dr. Horváth Csaba: - Július 1-től ez az érvényes rendelet.

Mv.: - Poór Gyula?

dr. Poór Gyula, az ORFI főigazgatója: - Igen, szóval én reumatológus vagyok amellett, hogy belgyógyászként is dolgoztam valamikor ...

Mv.: - Akkor ön kivételezett helyzetben van, mert ön felírhatja.

dr. Poór Gyula: - A helyzet azért ennél bonyolultabb, nem egyről szól a történet és nem is mint az Országos Osteoporozis Centrum vezetője mondom ezt, hanem valójában ahogy kollegám, Horváth elnök úr mondta, itt tényleg egy multidiszciplináris megközelítésről van szó, amelyben a reumatológusok mellett részesedni kell minden szakmának, hiszen a diagnosztika az nem abból áll, hogy gyakorlatilag megnézem a dezimetriás leletet és nem abból áll a gyógyszer felírás, hogy fogom a receptet, hanem a beteget igenis ki kell vizsgálni, hiszen rengeteg elnézett eset van Magyarországon a csontlágyulástól kezdve a fokozott mellékpajzsmirigy túlműködésig bezárólag. Tehát igenis egy komoly diagnosztikai háttér van, amelyhez minden szakma kell, hiszen a mi centrum hálózatunk, amit létrehoztunk az pontosan két dolog miatt vívta ki a nemzetközi elismerést is, hiszen a WHO-ban ugye a magyar modellt emlegetik és az Európai Unió delegációja azért utazott Magyarországra, hogy nézze meg, hogy ezt mi hogy csináljuk, mert végre talán ennek a pici országnak lehet egyszer egy olyan export terméke, amit nem kell átvenni, hanem mi adhatjuk másnak és a WHO gyakorlatilag a legutóbbi technikai ajánlásaiban a magyar modellt ajánlja a fejlett országok számára is.

Mv.: - Tehát akkor azt akarják mondani, hogy most egy olyan szabályozás született, ami egy abszolut itthon és külföldi mintaként is, példaként működő rendszernek a működését el kezdte akadályozni egyszer csak hipp-hopp július 1-től?

dr. Poór Gyula: - Én azt gondolom ez a szabályozás semmiképpen nem tett jót a hálózatnak, mert a magyar osteoporozis hálózat azért tényleg nemzetközi hírnevű volt és ami sokkal fontosabb, én úgy gondolom, hogy racinálisan efektíven dolgozott. Tehát mindenki tudja, a magyar egészségügyben maximális teljesítmény van ahhoz a bent forgó pénzhez képest, ami benne van. Tehát ez azért mindig személyi komponenseken is múlik és úgy gondolom, hogy ebben a hálózatban 700-750 ember kiválóan teljesített, beleértve a reumatológus mellett az endokrinológust, az ortopédet, a traumatológust. Nem beszélve, hát gondolja mindenki ezt végig, hogy egy traumatológust ebből a rendszerből kihagyni, az egész kérdéskörnek a kulcsa, az összes törés, ezt önnek nem kell mondani, hát nonszensz lenne, hogy az ne írhatná fel a gyógyszert, ahol a combnyaktörés előfordul és kezeltetik. Ő küldje el egy reumatológushoz.

Mv.: - Na most ezek után csak azt kérdezném meg, hogy ugyan kinek jutott eszébe ez a nagyszerű gondolat? Illetve a másik, ezt most nem tudjuk megkérdezni, mert ugye a miniszter úr nincs itt, de hát azt meg meg tudom kérdezni, hogy végül is önök egyikük a Magyar Osteoporozis Társaság elnöke, másikuk az Országos Osteoporozis Központ vagy Centrum, mi ennek a pontos neve?

dr. Poór Gyula: - Ahogy óhajtja, igen.

Mv.: - Jó, legyen központ vezetője. Tehát végül is a szakma krémjét önök képviselik. Nem nagyon hiszem, hogy önöket nem kérdezték meg, tehát nem történt egyeztetés?

dr. Poór Gyula: - Ebben a kérdéskörben nem kaptunk megkeresét.

dr. Horváth Csaba: - Legnagyobb sajnálatunkra nem történt egyeztetés, csak utólag próbáltunk egyeztetni akkor, amikor ez már megjelent a módosításról. A problémánk inkább az, hogy a módosításra vonatkozóan a minisztérium vezetése részéről egy egyetértő szándék hangzott el, velünk egyetértő szándék, azonban eltelt azóta hát jó néhány hét, lassanként vége a nyárnak, betegek és orvosok egyaránt visszaérkeznek szabadságról. Ez a rendelet módosítás azonban mindeddig nem készült el.