IDŐSEBB EMBEREK KEZELÉSE

Idős emberek esetleg nem is keresik azt a kezelést, ami elérhető lenne számukra, úgy gondolják, hogy megbirkóznak a fájdalommal és a kellemetlen érzéssel. Életük minőségét nagyon befolyásolhatja a jó gondoskodás és kezelés, akár a közösségben, akár kórházban. A kezelés fenntarthatja a függetlenségüket, a méltóságukat és önbecsülésüket. Eleinte könnyű gyakorlatokkal kell kezdeni, helyi meleg kezeléssel és melegvizes gyakorlatokkal, ha lehetséges. Napi gyakorlással kell bátorítani a betegeket.

Különböző segítö eszközök szükségesek, melyek segítik az életet, hogy az idős embernek függetlensége fennmaradjon. A hosszantartó inaktivitás a mozgás teljes elvesztéséhez vezethet.

A gyógyszeres kezelés tekintetében ugyanaz vonatkozik az idősekre, mint egyéb korcsoportokra, kivéve, hogy mindig a legalacsonyabb adaggal kell kezdeni, mert az idősebb emberek érzékenyebbek a mellékhatásokra.

A számos betegség és a számos különböző gyógyszer közötti kölcsönhatás esetleg komplikálhatja a kezelést. Az alkohol is veszélyes lehet, különösen amikor többféle gyógyszert szed a beteg.

Idősebb betegek gyakran zavartak, gyengébb a memóriájuk és esetleg elfelejtik bevenni a gyógyszereiket. A zavartság fokozódhat, ha túl sok különböző gyógyszer van kiírva, vagy ha a beteg összecseréli azokat.

Az idős ember is megfelelően be fogja szedni a gyógyszerét, ha csak néhány fajtát kap, ha csak egyszer vagy kétszer kell bevennie, ha könnyen nyílik a gyógyszeres doboz és nem szóródik ki a gyógyszer, ha megfelelően nagy és világos a gyógyszer nevének és adagjának kiírása. Mindig világosan el kell magyarázni a betegnek vagy hozzátartozóinak a gyógyszerszedés módját.

Óvjuk az idős beteget a túl hosszú idejű ágyban fekvéstől, a tevékenység abbahagyásától és a túl sok és különböző gyógyszertől.