Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK

Donáth Tibor professzort köszöntötték

MOK-hírek2017.03.20. 15:30Orvosok Lapja

Donáth Tibor professzor 90. születésnapja alkalmából ünnepi tudományos ülést tartott a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Anatómiai Intézete az Egyesült Arab Emirátusok Egyetemével (UAEU) közös rendezésben.

Az Anatómiai Intézet Donáth professzor úr első és egyetlen munkahelye. A ma praktizáló magyar fogorvosok valamennyien tanítványai voltak. A megható ünnepi ülésen számtalan laudáció és visszaemlékezés hangzott el. Méltatták az anatómia oktatásában elért eredményeit, tudományos munkásságát, szervezőképességét.

Mindezek mellett a tanár úr jelentős irodalmi tevékenységet is folytat. A Semmelweis Újság szerkesztőbizottságának ma is tiszteletbeli elnöke. Ez az újság volt egyik fóruma az egyetem kórtörténetéről szóló komoly és humoros írásainak – ismerteti az életmű másik területét az Orvosok Lapja legfrissebb számában megjelent méltatásában Dr. Soltész Katalin.

Válogatott írásainak első kötetét „Anatómus lettem a SOTE-n” címmel a Medicina kiadó jelentette meg 1998-ban. Ebben groteszkeket találunk, írásban és rajzban ostorozva velük az egyetemi élet – és tágabb értelemben a magyar társadalom aktuális fonákságait.

2013-ban a Semmelweis Kiadó gondozásában pedig megjelent a „Krónikás is voltam a Semmelweis Egyetemen” című kötet, amely már az utolsó 20 évben publikált írások gyűjteménye (1993-2012); nagyobb részben a Semmelweis Egyetem Baráti Köre üléseiről is szól. Olvashatunk itt olyan professzortársakról, mit Szél Ágoston, Tulassay Tivadar rektor, Lapis Károly patológus, Balogh Károly, a fogászati kar dékánja, Süveges Ildikó szemészprofesszor és még sokan mások

Szerepet kap a szatíra is a „Jobb, vagy baloldal” című írással, hiszen a kutató nem lehet közömbös a társadalom égető kérdéseivel szemben”.

A Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének (MOKK) alelnöki posztját 1990-től töltötte be. A 2005-ben megjelent Irodalmi Antológiában négy kisebb lélegzetű írása kapott helyet.

Három nagy gondolkodótól idéz a homo ludensi életfilozófiára. „Az élet titka… amit csinálsz, azt munka helyett tekintsd, hívd játéknak”. Ezt történelmi áttekintés követi az archaikus kultikus cselekményektől a szakrális kulturalitáson át a mai futballmérkőzésekig. A stresszhelyzet szaporodásával fokozódhat az igény az örömszerzésre. Donáth Tibor hiszi, hogy a játék, mint örömforrás egyre nagyobb szerepet fog betölteni.

Az Orvoslás – Művészet c. antológiában (Dzl kiadó, 2002) Beszélgetés Tabuk nélkül című hatalmas tudásról tanúbizonyságot tevő írásában Donáth Tibor képzeletbeli interjúra hívja a halhatatlant: Andreas Vesaliust. Vesaliust, aki megteremtette a modern anatómiát, és zseniális munkájával a mai medicina alappilléreit lerakta DE HUMANI CORPORIS FABRICA művével. A képzeletbeli beszélgetésben Donáth Tibor a legrutinosabb riportert is megszégyenítő módon „teszi fel” kérdéseit lényegre törően az „Isteni Mesternek”. Persze nem véletlen, hiszen a kérdező a maga is a szakma ma élő egyik legnagyobbja. Így nagyszerű ismeretterjesztésnek lehetünk részesei.

Mit üzenhetett a Mester a mának? „Ha a múltba gyakran visszanéznek, élesebben látnak majd a jövőben”.

Donáth professzor úr minden írásában tükröződik rajongása a művészetek, ezen belül az irodalom, a zene, a festészet iránt. Az anatómia professzora vallja a tudomány és a művészet elválaszthatatlanságát. (A teljes írás az Orvosok Lapja 2017/3. számában olvasható.)

KIEMELT TARTALMAINK

A szervtranszplantáció sikeres területe az egészségügynek, igazi csapatmunka zajlik, de akadnak megoldásra váró gondok is.

Nagy megkönnyebbüléssel jár, hogy a terheket megoszthatjuk másokkal. Az átélt „nem vagy egyedül” élmény segíti a mindennapi munkát, a csoportmunka fejleszti az önismeretet.

Interjú dr. Poór gyula professzorral, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatójával, a könyv szerzőjével.

Beszélgetés az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatójával, dr. Varga Péter Pállal.

A TESZT határozata nyomán Éger István a miniszterelnökhöz fordult, sürgős és hatékony beavatkozást kérve. A levelet teljes terjedelemben közöljük.

2019 után is folytatódhat a program, akkortól a kormány állja majd a költségeket, s a háziorvosi részvétel már kötelező lesz.