Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

2018. június 24.

 • Iván napja
 • Időjárás
 • Derült.
 • Min / Max: 11 °C / 20 °C
 • Szélsebesség: 24 km/h
Vissza a Főoldalra

Híreink - Zala megyei területi szervezet aktualitásai
 • MIÉRT LETTEM, VAGYOK ÉS MARADOK EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓ? PÁLYÁZAT 2017.
  2017.04.18. - MESZK Zala Megyei Területi Szervzet - Híreink - : Zala megyei területi szervezet aktualitásai

  Miért is lettem ápoló? Általános iskolás koromban még nem tudtam, mi is szeretnék lenni felnőttként. Pályaválasztáskor döntöttem az egészségügyi szakközépiskola mellett. Akkor még elsődleges szempont volt, hogy az érettségivel kaptam egy szakmát is. Egy nagyszerű szakmát, ami 20 év alatt a hivatásommá vált. Talán azért választottam az Ápolói Hivatást, mert jó gondoskodni, segíteni másokon. Hasznosnak érezni magam nap mint nap.

  Az egészségügyi szakközépiskolában érettségiztem 1996-ban, friss Általános Ápoló és Asszisztensi végzettséggel már azon a nyáron jelentkeztem a Zala Megyei Kórházba. A diákpadból kikerülve, mint fiatal kezdő ápolónő kellett választanom, hogy melyik osztályon szeretnék dolgozni. Sokakkal ellentétben a „nehezebb” osztályok közé sorolható belgyógyászatot jelöltem meg a pályázatomban. A tanulóévek során a gyakorlatokon szerzett tapasztalatok (illetve első osztályt követő nyári munka, amit szintén itt tölthettem el,) alapján éreztem, hogy nekem ez az osztály lenne megfelelő. Tetszett a szervezett működés, az összetartó kollektíva, a nővérek odafigyelése, s nem utolsósorban a magas színvonalú szakmai munka és a tanulónővérekkel szembeni kedves szimpatikus hozzáállás.

   

  1996.07.15-én kezdtem az I. Belgyógyászaton dolgozni, mint három műszakos ápoló. 20 év elteltével már állíthatom, hogy annak idején nagyon jó döntést hoztam a pályaválasztással kapcsolatban.

  1996-ban a Belgyógyászati osztály több szakterületet foglalt magába, mint jelenleg. Haematológiai, onkológiai, általános belgyógyászati, endokrinológiai és immunológiai betegek fordultak meg az osztályon.  Mint kezdő nővérke nagyon sok időt tudtam a betegek körében tölteni. Az alapvető szükségletek kielégítése közben a betegek visszajelzései megerősítettek abban, hogy az ápolói hivatás milyen fontos. Az első találkozás a nővérrel befolyásolhatja az egész intézményről alkotott véleményét a betegnek. Nagyon sok tapasztalatot szereztem az évek során. Igaz sok volt a munka, de nagyon jó kollektívába kerültem. Kedvesek voltak a kollégák, a betegek egyaránt. Bizonytalan remegő nővérkéből talán egy kicsit az orvos segítőjévé, a betegek támaszává váltam.

  Az onkológiai betegek számának emelkedése és a specializálódás miatt az onkológia önálló osztállyá nőtte ki magát.  Nagy változás volt, mivel nem csak a „folyosó”, hanem az osztályon dolgozó összeszokott kollektíva is kettészakadt. 2003-ban a belgyógyászat beköltözött a belső telephelyre, egy korszerűbb modernebb épületbe. Ez sok minőségi változást hozott magával. Vizesblokkal ellátott három ágyas kényelmes szobák várták a betegeket. Helyben elérhetővé vált a véradóállomás és a központi laboratórium. Sajnos orvoshiány miatt 2008-ban megszűnt a haematológiai részleg. Jelenleg heti két alkalommal szakrendelés keretein belül történik a betegek kontrollálása.

   

  Kezdetben három műszakos munkarendben dolgoztunk. Nyolc órás műszakban nem volt könnyű sokszor hét napot dolgozni.

  Később 12 órás munkarendre állt át az osztály. Nappalos és éjszakás műszakban dolgoztunk. Számomra ez a munkabeosztás volt a legideálisabb. Nem volt megterhelő, mivel sokkal több szabadnap járt egy hónapban. Könnyebb volt az otthoni teendőket beosztani, hivatalos ügyeket elrendezni.

   

  Munka mellett tanultam tovább. 2001-ben Zalaegerszegen OKJ-s Ápoló, majd 2006-ban Szombathelyen Diplomás Ápolói végzettséget szereztem. Az iskolaévek alatti gyakorlaton már más szemmel néztem körül osztályokon, kórházakban. Hasznos volt beletekinteni más szakterületek tevékenységeibe, szokásaiba, szakmai gyakorlatába.

  2010 május 10-én Kossuth Zsuzsanna díjat kaptam. Ez számomra hihetetlenül sokat jelent, és nagyon büszke vagyok rá. Ez egy nagyon nagy szakmai elismerés, ami arra ösztökél, hogy továbbra is próbáljak fejlődni, szakmailag megfeleljek az elvárásoknak, s maximális tudással és emberséggel végezzem a munkám. Amikor megkaptam a hírt, nagyon meglepődtem, ugyanakkor boldog voltam. Megtisztelő érzés volt, hogy méltónak találtak e nívós szakmai díjra. Amikor ilyen pozitív élmények érik az embert, megerősödik abban, amit csinál.

   

  2011 októberében megszületett kislányom, Liliána, majd 2014 januárjában kisfiam, Péter. Négy és fél év elteltével kezdtem újra dolgozni.

   

  Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mivel a régi munkahelyemre tudtam visszajönni gyes után. Most már egyműszakos munkarendben dolgozom minden munkanap a belgyógyászati osztály ambulanciáján. Ez nem a szokványos ambulancia, hanem egy ambuláns kórterem. Évekkel ezelőtt az ambuláns betegek ellátása a fekvőbeteg ellátással párhuzamosan a fekvőbeteg osztály kórtermeiben zajlott. Ez nem volt túl ideális sem a bennfekvő, sem a járóbetegként érkező páciensek számára. Később az osztályon egy, erre a célja elkülönített kórteremben került sor az „ambuláns” kezelések elvégzésére. 2013-ban lehetőség nyílt egy modern ambuláns kórterem kialakítására. A szakrendelésekkel és vérvételi helyiséggel együtt a földszinten elhelyezkedő tágas, világos teremben történik a betegek ellátása. 

  Hat ággyal és egy kényelmes ülőkocsival kell gazdálkodnom. Az ágyak korszerűek, elektronikusan szabályozhatók, de főleg kényelmesek. Az ember hangulatát a színes, mintás huzattal ellátott kispárnák is tovább javítják. Van rá lehetőség, ha valaki nem szeretne lefeküdni, hogy egy kényelmes ülőkocsiban foglaljon helyet. Az osztályon már nem használatos, nehezen guruló, de igen kényelmes kocsit mentettük meg erre a célra.

  A helyiségben helyezkedik a kezelő asztalom. Itt készítem elő a keverék infúziókat, itt írom meg az ambuláns leleteket, és az ambuláns megfigyelő lapot. (A nyomon követhetőség érdekében az ambuláns megfigyelő lapot számítógépben is rögzítem, és papír formában is lefűzöm minden ambulancián megforduló beteg esetében.)

  Az ágyakhoz tartozik nővérhívó csengő. Szükség esetén, ha kis időre magukra hagyom a betegeket, tudnak jelezni, és biztonságban is érzik magukat. Ez a csengő a vérvételi helyiségben jelez, a labor asszisztensnél.  Természetesen segítjük egymás munkáját kölcsönösen. Időnként besegítek a vérvételeknél, vagy elviszem a mintákat a központi laboratóriumba vagy véradóba.

  Az osztály által működtetett három szakrendelés (immunológiai,- endokrinológiai-, és haematológiai szakrendelés), és a rheumatológiai szakrendelés által elrendelt kezelések megadása, labor vizsgálatok elvégzése és betegmegfigyelés a fő feladatom.

  Többnyire előjegyzés alapján érkeznek a páciensek. Természetesen a szakrendelésen működése során azonnali ellátásra is szükség lehet. (Például a Haematológiai szakrendelésen a reggeli vérvétel eredményétől függ, hogy kell -e vénacsapolást végezni.)

  A páciensek nagy része visszajáró beteg. Sokan évek óra járnak hozzánk. Például Raynaud Syndróma miatt évente-, félévente vagy negyedévente érkeznek értágító infúziós kezelés beadására. 5 - 7 - 10 napig tartó egy - két órás kezelések ideje alatt bőven van idő megismerni a betegeket. Van lehetőség a pszichés vezetésre, beszélgetésre, megnyugtatásra, lelki gondozására. Szoros barátságok kötődnek. Megesik, hogy a következő kezelésre már direkt egy időpontra jelentkeznek be.

  Kivétel nélkül pozitív véleménnyel vannak az ambulancia működéséről. Nem kell befeküdni hosszú hetekre a kórházba. Szükség esetén munka mellett is el lehet járni a kezelésekre. Ugyanis manapság sajnos félnek az emberek, hogy egy táppénz miatt esetleg még az állásuk is veszélybe kerülhet.

   

  Többen mondják, hogy kicsit itt megpihennek a mindennapi rohanás után. Beszélgetnek velem, a társaikkal. Így az infúzió ideje hamar elröppen, eltereljük a figyelmet a tűszúrás okozta  fájdalomról.

  Az ambuláns betegellátásban csak szárnyastű alkalmazása megengedett, ezért minden nap kell vénát biztosítani. De jól viselik a betegek ez is, sőt utána könnyebb otthon a munkát elvégezni. A régi rendszerben hazavihették a braunült és több napon át nem kellett megszúrni a beteget.  Én is jobbnak találom ezt a rendszert mert kevesebb az infekció veszélye, és a kicsi szárnyastű nyoma általában meg sem látszik a bőrön.

   

  Nem csak infúzió beadása a feladatom.

  -     Az Endokrinológiai szakrendelése sokszor többszöri vérvétellel járó vizsgálatokat kell végeznem. (Ca terhelés, ACTH terhelés, glükóz tolerancia teszt ) Itt főleg Steroidos infúziós kezelést rendelnek el.

  -     Az Immunológiai szakrendelésen főleg értágító infúziós kezelést és fájdalomcsillapító infúziót indikálnak.

  -     A Haematológiai szakrendelésen véna csapolás illetve Ferrlecit infúzió beadását kérik a leggyakrabban.. Illetve Christa biopsia, Sternum punctió, Lumbál punctió elvégzése után obszerváció céljából nálam pihennek meg a betegek.

  -     A Rheumatológiai szakrendelésen nincs megfelelő helyiség az infúziós kezelések megadására. Ezért intézeti megegyezés alapján mi adjuk be az általuk elrendelt infúziókat. Ők főleg fájdalom csillapító és csonterősítő beadását kérik.

  A szakrendeléseken való várakozás sokszor megterhelő az idős legyengült szervezetnek. Amikor van szabad ágy, nálam pihennek meg a legyengült betegek, amíg sorra kerülnek a vizsgálatra.

   

  Talán egy betegem által írt levéllel tudnám szemléltetni az ambulancia működésének eredményességét.

  „Ambuláns betegként kaptam kezelést, naponta bejártam az I. Belosztály földszinti ambulanciájára. Az infúzió nem túl vidám élmény egy olyan vénákkal rendelkező betegnek, mint én vagyok. Egy tüneményesen kedves ápolónővel viszont akár szívesen emlékezem vissza ezekre az órákra. Némethné Tóth Tímea, akiről most szeretnék írni. A kedvessége, empátiája, szolidsága, hozzáértése, türelme, szakértelme, és mit is írjak még róla, szóval összességében sok-sok ilyen KEDVES NŐVÉRT” szeretnénk, ha már kórházba kell menni. Szidjuk az egészségügyet, és lám találkozunk egy mesebeli nővérkével, akit betegtársaimmal együtt csak dicsérni tudtunk, mikor kiment a teremből. Pedig voltak ott nagyon betegek is. Hát kedves Tímea! Legyen mindig ilyen, ne szürküljön bele a hétköznapokba, mosolyogjon az ilyen nyűgös betegekre is, mint én voltam. Ezt kívánom, és köszönöm szépen.”

   

  A járóbeteg ellátás 12 – 13 óra körül befejeződik. Ilyenkor felmegyek a második emeleten elhelyezkedő belgyógyászati fekvőbeteg osztályra. Ott segédkezek a nővéreknek a munkaidőm befejeztéig. Minden munkanap 08-tól 16 óráig dolgozom. Sokszor már az ebédosztás idejére felérek az emeletre. Ilyenkor becsatlakozom a műszakos nővérekhez, és segítek, amiben tudok. Próbálok levenni egy kis terhet a vállukról.

   

  Amikor délután új beteg érkezik az osztályra többnyire én fogadom. Elhelyezem a kórteremben. Kényelmes fekhelyet biztosítok. Türelmesnek, kedvesnek kell lenni a beteggel és a hozzátartozókkal egyaránt. A megváltozott környezet, a kiszolgáltatottság érzése miatt szorongás alakulhat ki. Az első benyomás nagyon fontos, befolyásolhatja az egész intézményről alkotott véleményt. Egy mosoly, egy érintés, egy kedves szó, kommunikáció alatti szemkontaktus pozitívan befolyásolhatja a betegek hangulatát.

  Már felvételkor fel kell tudni mérni a beteg általános állapotát, meg kell határozni az ápolási szintet. Felveszem az ápolási anamnézist, ápolási tervet készítek. EKG, kardinális tünetek, BMI mérés elvégzése mellett ismertetem a betegekkel az osztályos és kórházi házirendet. Kompetenciaszint határain belül elmondom a beutalás okától függően a várható eseményeket, fontos dolgokat. Például egy thrombósissal vagy embólával érkező betegnek elengedhetetlen felhívni a figyelmét a szigorú ágynyugalom fontosságára. Gyakran fiatal emberek érkeznek ilyen problémával, és nehezen fogadják el az ágyhoz kötöttséggel járó kiszolgáltatottságot. Ezt egy kis kedvességgel, empátiával és a szeméremérzet tiszteletben tartásával át tudjuk hidalni. Az ápolás a „segítés Művészete”.

   

  Az ápolónőnek összetett szerepe van a mindennapi gyakorlatban.  Nem csak az orvos által elrendelt kezeléseket adja meg, hanem saját kompetenciáján belül az ápolással kapcsolatos kérdésekben döntést hoz. Természetesen azokért felelősséggel is tartozik.  Például amikor egy gyenge elesett állapotú beteg érkezik az osztályra, mint felvevő ápoló sok mindent megtehetek a beteg állapotának javítása, esetleges veszélyek elhárítása és a gördülékeny magas szintű ápolás érdekében. Nem kell orvosi engedély az oldalrács felhelyezéséhez, amivel esetlegesen egy balesetet meg tudunk előzni. Természetesen a korlátozó intézkedés okát meg kell indokolni, és amint lehetőség nyílik rá, orvossal jóvá kell hagyatni, és alá kell íratni a dokumentumot. Amikor felveszem az osztályra a beteget, felveszem az ápolási anamnézist, és feltérképezem az ápolási problémákat. Ebben segítségemre lehet a beteg, a kísérő, a hozzátartozó, a szállító személyzet, a beteg dokumentációja és a saját megfigyelésem is.

  Például a Norton skála meghatározása segít és figyelmeztethet a nyomási fekély kialakulásának kockázatára. Ha úgy ítéljük meg, például antidecubitor matracon helyezem el az új beteget. Már első nap hasznos tanácsokkal tudom ellátni a pácienseket és hozzátartozókat.

   

   Sok dokumentáció van, ami segíti a munkánkat. (Forgatási lap, a beteggel szemben alkalmazott korlátozó intézkedés dokumentálása, sebkezelő lap, folyadék lap, decubitus kezelő lap, áthelyezési- távozási lap, értékleltár, és elsősorban az Ápolási anamnézis lap…) Fontos, hogy az ápolás minden mozzanata lehetőség szerint dokumentálva legyen, így ellenőrizhető, értékelhető és nyomon követhető az ellátás.  

   

  Az ápolási dokumentáció, az ápolási anamnézis lap folyamatosan változik. Próbáljuk az új szemléleteket, az új követelményeket beleszőni. Igyekszünk a kitöltéshez szükséges időt lerövidíteni, egyszerűsíteni mégis pontosabbá és mindenre kiterjedővé varázsolni. Ez nem egyszerű feladat. A dokumentáció áttekinthetőbb és gyorsabb, ezáltal több idő jut a kórteremben tevékenykedni, a betegeket ápolni.

   

  Sajnos az egészségügyi szakdolgozók körében nagy a munkaerőhiány. Nagy figyelmet kell szentelnünk a fiatal generációnak. Az oktatásnak, az oktatás minőségének egyre nagyobb szerepe van.  Az évek alatt megszerzett tudást és tapasztalatot átadjuk a diákoknak, illetve a fiatal kollégáknak. Próbáljuk velük megszerettetni ezt a szép hivatást. A példamutató magatartással, érthető tanítással, gyakorlati feladatok és tudnivalók bemutatásával lehet a szakdolgozói létszámot növelni.

   

  Fontos, hogy az ápolók minél több pozitív személyiségjeggyel rendelkezzenek. Ilyenek a teljesség igénye nélkül a kedvesség, türelem, nyugalom, empátia, tolerancia, szorgalom, szakmai ismeret, jó reakcióidő, gyors gondolkodás, jó kommunikációs készség, szellemi, fizikai tűrőképesség, elhivatottság, emberszeretet, szerénység.

   

  Kossuth Zsuzsannának, mint az ország első főápolónőjének sok nehézséggel kellett megküzdenie. Nagy volt a munkaerőhiány, szervezetlen volt az egészségügyi ellátás.

   

  Párhuzam vonható az akkori és a mai fontos feladatok között.

  -     A munkaerő pótlás mindig is nagy szerepet kapott az egészségügy életében. Zsuzsanna női munkaerőt toborzott. Mi is erre a nemes hivatásra kívánjuk csábítani a fiatalokat.

  -     Szervezői munka fontossága kiemelkedő volt akkor, és most is. A hatékonyság és eredményesség érdekében fontos a munkát és a kevés munkaerőt jól beosztani, megszervezni.

  -     Modern, korszerű technológiák alkalmazására, fejlesztésre, kórházi feltételek javítására irányuló törekvés a mai napig jellemzi az egészségügyben dolgozók munkáját.

  -     A betegekkel szembeni egyforma bánásmód jellemezte Kossuth Zsuzsanna tevékenységét. Előítélet mentesen minden ellátott a neki megfelelő szolgáltatást kell, hogy megkapja. Ő a sebesült osztrák hadifoglyokat ugyanolyan minőségben ápolta, mint honfitársait. Az ápolás során ez ma is alapelv. Nem lehet különbséget tenni két ember között életkor, vallás, vagyoni helyzet, viselkedés stb. alapján. A mi szempontunkból minden ember egyforma, és az egészségügyi ellátás mindenkit azonos, a lehető legmagasabb minőségben megillet.

   

  Kossuth Zsuzsanna munkássága és személyisége kiváló példa arra, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ápolóknak. Erkölcsi tartása, áldozatos munkája minta a mai kor számára.

  Az elhivatott ápolók szívvel, lélekkel küzdjenek embertársaik testi-lelki egészségéért. Nekünk ápolóknak pozitív példát kell mutatnunk az emberiesség, az empátia területén. 

   

  Miért is maradok egészségügyi szakdolgozó? Egyszerűen csak szeretem a munkámat, a hivatásomat. Minden nap ér pozitív élmény mind a betegek, mind a kollektíva részéről. Jól eső érzéssel tölt el, amikor látom, hogy hálás a beteg egy jó szóért, egy pohár vízért, egy kis gondoskodásért.

   

  Büszke vagyok arra, hogy ápolónő lehetek.

   

   

  Némethné Tóth Tímea

  Diplomás Ápoló

  Zala Megyei Szent Rafael Kórház

  Belgyógyászat

   

Vissza


Kérjük tagjainkat, hogy nyilvántartott adataikat ellenőrizzék, és a hibás, vagy idejétmúlt adatokat javítsák!

Adatfrissítés

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30