Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Dr. Schweig Gizella emlékére

Egyoldali mamillaekcéma English
Szerző(k): Fogarasy Anita dr.
15 éves fiú 3 hónapja fennálló, a bal emlőbimbóra és bimbóudvarra lokalizálódó, nedvedző bőrtünettel jelentkezett a bőrgyógyászati rendelésen.

Jelek a gyermekradiológiában. CT-jelek a mellkasban 3. English
Szerző(k): Molnár Diana dr.,, Balázs György dr.
Rovatunkban a leletekben gyakran használt „jelekre” szeretnénk felhívni a figyelmet. A leletek fogalmazásában, értékelésében elengedhetetlen egymás kifejezéseinek pontos értelmezése. A radiológusok régóta használják egy-egy kép-jelenség meghatározására a „jel” definíciót, a röntgenben használtak jelentõs része széles körben ismert, de az újabb modalitásokkal (CT, MR, ultrahang) észlelt eltérések rövid leírása nem feltétlenül értelmezhetõk a klinikusok számára. Reméljük a rövid, jellemzõ képpel, néhány szóval kiegészített bemutatások felkeltik az olvasó érdeklődését.

Intrauterin felismert sinus coronarius típusú teljes tüdővéna-transzpozíció English
Szerző(k): Ladányi Anikó dr., Hajdú Júlia dr., Orosz László dr., Fésüs Gábor dr., Szatmári András dr.
A veleszületett szívhiba a leggyakoribb fejlődési rendellenesség, nagyjából 4–8/1000 élveszületéssel számolhatunk. A teljes tüdővéna-transzpozíció ritka, az összes vitium mindössze 2%-a, ilyenkor a tüdővénák a bal pitvar helyett direkt vagy indirekt módon a jobb pitvarba ömlenek. Az eltérés méhen belül legtöbbször jól kompenzált, megszületést követően a klinikum függvényében újszülött vagy fiatal csecsemőkorban motoros szívműtéttel korrigálandó.
Obstrukcióval járó legsúlyosabb formái azonban emergenciális műtétet igényelnek a megszületést követő 24 órán belül, ami a korai diagnózis fontosságát húzza alá. A teljes tüdővéna-transzpozíció felismerése postnatalisan is kihívás, méhen belüli diagnózisa még ennél is nehezebb, intrauterin detekciós aránya az összes vitium közül a legalacsonyabb, mindössze 1,9%. Esetbemutatásunk tudomásunk szerint hazánkban az első, antenatalisan felismert sinus coronarius típusú teljes tüdővéna-transzpozíciós magzat sorsáról számol be.

A klasszikus phenylketonuria (PKU) dietoterápiája English
Szerző(k): Kiss Erika MSc,
Az Anyagcsere Sarok következő értekezéseiben sorra vesszük és röviden ismertetjük a kiterjesztett újszülöttkori szűréssel felismerhető veleszületett
anyagcsere-betegségeket.

Otthon lélegeztetett betegeink követésének tapasztalatai English
Szerző(k): Kárász Hajnalka dr., Liszkay Gábor dr., Szabó Cecília dr., Szombati Klára dr., Mikos Borbála dr.
Hazánkban az elmúlt 13 évben számos kórház bocsátott haza lélegeztetőgéppel élő gyermekeket.
Kórházunkból ebben az időszakban összesen 9 beteget engedtünk haza otthonába lélegeztetőgéppel. Cikkünkben röviden összefoglaljuk a kórházunkból különböző alapbetegségek miatt lélegeztetőgépen lévő gyermekek hazabocsátása előtti teendőket. Hazamenetelük előtt a gyermekek 3-15 hónapot töltöttek kórházban, ez idő alatt oktattuk a szülőket
az ápolási, ellátási teendőkre, emellett beszereztük a hazabocsátáshoz szükséges engedélyeket és nyilatkozatokat.
Otthonukban kéthetente szakorvos látogatja őket, elektív kórházi felvételükre kezdetben félévente, majd évente kerül sor. Tekintve, hogy hazánkban még nincs érvényben lévő irányelv ezen betegek otthoni ellátására vonatkozóan, mi
magunk szakmai kollégiumok, illetve ebben jártas szakemberek segítségével dolgoztunk ki eljárásrendet annak érdekében, hogy ezek a gyermekek otthon is biztonságos környezetben élhessenek, megfelelő, rendszeres orvosi ellenőrzés
alatt álljanak, szükség esetén soron kívül, azonnal kórházi kezelésben részesüljenek. Várjuk, hogy egységes irányelv jelenjen meg ezen betegek ellátásával kapcsolatban.

Elgélesedő, ezüsttartalmú habkötszer és cink-hialuron gél gyermekkorban elszenvedett másodfokú égési sérülések English
Szerző(k): Józsa Gergő dr., Tóth Eszter (med.), Dr. Juhász Zsolt dr.
Célkitűzés: A felületes és kevert típusú II. fokú, gyermekkori égési sérülések ezüst tartalmú, elgélesedő hab-kötszerrel és cink-hialuron géllel kiegészített kezelése kapcsán elért eredmények bemutatása.
Betegek és módszer: A szerzők 2014. január 1. és 2015. december 31. között végeztek prospektív vizsgálatot. Összesen 73 gyermeket kezeltek géllel kiegészített kötszerrel, felületes és kevert típusú másodfokú égés miatt.
Eredmények: A speciális kötszer használata során az égési területek átlagosan a primer ellátást követő 6-7. napon hámosodtak.
A kötszer használata mellett fertőzés egy gyermeknél alakult ki, ami orális antibiotikus kezelésre gyógyult.
Következtetések: A kezdeti tapasztalatok alapján a vizsgált kezelési eljárás, kíméletes, gyermekbarát és költséghatékony kezelést, jó sebgyógyulást és kedvező kozmetikai eredményt biztosít. A közép- és hosszú távú eredményekről, a szerzők a későbbiekben kívánnak beszámolni.

A nyitott ductus arteriosus neonatológiai jelentősége English
Szerző(k): Gyenes Vilmos dr.
Az igen kis súlyú (ELBW) koraszülöttek életben maradási esélyei jelentős mértékben javultak, így éretlenségüknek megfelelően a nyitott ductus előfordulási aránya megsokszorozódott. Ennek ellenére a hemodinamikailag
jelentős, gyógyszeres, illetve műtéti kezelést igénylő esetszám töredékére esett, melyet Magyar Honvédség Egészségügyi Központ adataival illusztrálok. Munkám célja a jelenség okának tisztázása. A diagnosztikus, terápiás teendők
vita tárgyát képezik. Amennyiben gyógyszeres kezelésre szorulunk az ibuprofen terápia a leginkább elfogadott.
Paracetamol alkalmazása világszerte terjed, de a toxicitás kérdése még nem kellően tisztázott.

Az eosinophil sejtek szerepe a gastrointestinalis kórképekben III. – Eosinophil colitis English
Szerző(k): Tél Bálint, Kiss Zoltán, Béres Nóra dr., Boros Kriszta Katinka dr., Borka Katalin dr., Veres Gábor dr.
Az eosinophil colitis (EC) a vastagbél ritka, krónikus, immunmediált gyulladása, szövettanát a colon túlnyomóan eosinophil sejtes infiltratiója jellemzi. Leggyakoribb tünete a véres széklet és a hasi fájdalom. Előfordulása
csecsemőkorban és serdülőkorban és fiatal felnőttkorban mutat egy-egy csúcsot. Az EC csecsemőkorban beningnus kórkép, a tünetek sok esetben maguktól is elmúlnak, így gyakran nem kerül sor a pontos diagnózis felállítására. A betegség kialakulásában feltehetően fontos szerepet játszik a táplálékban található allergén fehérjékre adott túlérzékenységi reakció, ezért az allergének kerülésével – így például anyai eliminációs étrend vagy extenzíven hidrolizált tápszeres táplálás – a panaszok legtöbbször gyorsan megszűnnek. Súlyos, elhúzódó esetekben azonban aminosavalapú tápszer
bevezetésére is szükség lehet. Ezen utóbbi esetek tünettana jelentős átfedést mutat a csecsemőkori gyulladásos bélbetegségekkel, komoly differenciáldiagnosztikai nehézséget okozva. Az EC idősebb gyermekekben és felnőttekben hosszabb, kiszámíthatatlan lefutású betegség, melynek kezelése gyakran csak gyógyszerekkel lehetséges.

Régen elfeledett betegségek ismételt megjelenése  English
Szerző(k): Rosdy Beáta dr., Kollár Katalin dr., Móser Judit dr., Mellár Mónika dr., Dávid Máté dr., Nagy Dóra Zsuzsanna dr., Veres Éva dr.
Bevezetés: Magyarországon a magas átoltottság következtében a kanyaró fertőzés késői szövődményével a szubakut szklerotizáló panencephalitisszel nem találkozunk.
Esetismertetés: A 9,5 éves ukrán fiú tanulási nehézségről számolt be. Ezt progresszív kognitív hanyatlás, magatartás és viselkedészavar követte. Később aszinkron myoclonusokat tapasztalt testszerte. Spasticus tetraparesise alakult ki, vizelet és széklettartási zavarral. Látása is megromlott. Anamnézis felvétele kapcsán derült fény 6 hónapos korában elszenvedett kanyaró fertőzésre. Szubakut szklerotizáló panencephalitist diagnosztizáltunk.
Következtetés: frissen kialakult tanulási nehézség, társuló magatartás és viselkedészavar kapcsán differenciáldiagnosztikai gondolkodásunkban változatlanul legyen jelen a kanyaró késői szövődményének a lehetősége is.

Anyaság, gyász hétről hétre (Esetismertetés) – Gyásztanácsadás folyamata a Perinatalis Intenzív Centrumban English
Szerző(k): Monostori Dóra,, Katona Márta dr., Tobak Orsolya dr., Zelena András dr.
A perinatalis gyászfeldolgozás a gyásztámogatás egy speciális területe. A perinatalis veszteségek feldolgozási nehézségét, éppen az a tény adja, hogy nincs – vagy alig van – konkrét emlékkép az elhunyt csecsemőről.
A szülői gyász, ezekben az esetekben elhúzódó lehet, komplikált gyásszá válhat. A társas támogatás hiánya szembetűnő, a veszteséget átélt édesanya fájdalmával magára marad. Egy esetismertetésen és értelmezési keretein keresztül kívánjuk bemutatni, hogy miként tud hatékony támogatást nyújtani egy speciálisan képzett szakember, melyek lesznekazok a szempontok, amelyek a támaszadás folyamatában preferenciát élveznek.

A fehérjevesztés egy ritka oka English
Szerző(k): Béres Nóra Judit dr., , Müller Katalin Eszter dr., Cseh Áron dr., Fodor Anna dr., Gyenge Zsuzsa, Veres Gábor dr., Dezsőfi Antal dr.
Bevezetés: A fehérjevesztő enteropathia egy ritka komplikációja a különböző gastrointestinalis kórképeknek, mely komplex klinikai képet mutat.
Esetismertetés: 16 éves leány virális infekció tüneteivel, epigastrialis hasi fájdalom és hányás miatt érkezett ambulanciánkra.
Fizikális státuszában kiemelendő mindkét oldali bokaduzzanata. Laboratóriumi paramétereiben alacsony albuminszintet (18 g/l, referenciatartomány: 35–52 g/l), illetve emelkedett eosinophil granulocyta számot (14,5%, referenciatartomány: 0–7%) láttunk. Miután kizártuk a fehérjevesztés hepaticus, cardialis és vese eredetét, és a panaszok perzisztáltak, felső endoscopiát végeztünk. A vizsgálat során az antrum és a corpus nyálkahártyája diffúzan erythaemás, fekélyes és vérzékeny volt. A corpusból vett biopsiából végzett polimeráz-láncreakió igazolta a cytomegalovírus (CMV) fertőzést. Tekintettel a nem szűnő panaszokra valgancyclovir terápia került bevezetésre, amelyet követően fehérjevesztése megszűnt.
Megbeszélés: Az epigastrialis hasi fájdalom és hányás, illetve kétoldali lábszároedema hátterében a fehérjevesztő enteropathiára is gondolni kell. Esetünkben egy cytomegalovírus-fertőzés állt a fehérjevesztő enteropathia hátterében, mely rendszerint terápia nélkül is gyógyul.

Csontdestrukciót okozó dermoid cysta az orrgyök területén English
Szerző(k): Zita Hornok, Péter Antali; Petz Aladár County Teaching Hospital Department of Pediatric Surgery, Győr
A nasalis dermoid cysta ritka veleszületett fejlődési rendellenesség, legtöbbször már csecsemőkorban felismerésre kerül. Általában orrgyöki szövetszaporulat képében jelentkezik. Klinikai jelentőségét az adja, hogy kommunikálhat a központi idegrendszerrel. Ennek megítélése céljából és a műtéti terv elkészítéséhez szükség van CT-,
bizonytalan lelet esetén MR-vizsgálat elvégzésére. Benignus elváltozás, a szövődmények és a kiújulás megelőzése érdekében
mégis korai, komplett eltávolítása javasolt. A szerzők egy 1,5 éves gyermek kórtörténetét ismertetik, aki az orrnyergén
kialakult duzzanat miatt került kivizsgálásra. Arckoponya CT-vizsgálata a homlokcsonton defektust ábrázolt,
de intracranialis térfogalást nem mutatott. A műtétet követően recidíva nem jelentkezett. A szövettani vizsgálat
dermoid cystát igazolt.

10 Take home messages from the 12th congress of ECCO
Szerző(k): Boros Kriszta dr.
ECCO (European Crohn’s and Colitis Organisation) was founded in 2001 and now is the largest forum for specialist in IBD in the world. The ECCO expanded from an organisation comprising 14 Country Members to an association assembling 36 member states of the Council of Europe and facilitating collaborations beyond Europe’s borders.The ECCO has an official journal, The Journal of Crohn’s and Colitis (JCC). It publishes original articles, review articles, editorials, ECCO Guidelines, short reports, abstracts and letters to the Editor. JCC is being published every month. In 2015 the journal had an impact factor: 6,585.
https://www.ecco-ibd.eu/

Szemielementáris és elementáris diétát igénylő csecsemőkori kórképek
Szerző(k): Cseh Áron dr.
A szoptatás legalább 6 hónapos korig a csecsemő számára az ideális táplálási mód (1). Az anyatej adását a hozzátáplálás mellett is folytatni kell, és a hozzátáplálás nem késlekedhet 4 és 6 hónapos koron túl. 12 hónapos kor előtt a tehéntej nem válthatja ki a legfőbb folyadékot jelentő anyatejet, vagy ennek hiányában a tápszert.

Anyák Háza Országos Program
Ma Magyarországon az emberek kétharmada sorolja a legnagyobb problémák közé az egészségügyet. Azt az egészségügyi rendszert, ahol az intézmények a szülők elszállásolását sem tudják megoldani a gyermek kórházi kezelésének idejére. Az SCA Hygiene Products Kft. a Bethesda Kórház Alapítvány és
a Magyar Gyermekorvosok Társaságának támogatásában pályázat útján kínál lehetőséget a helyzet orvoslására.

FIGYEK – Fiatal Gyermekgyógyászok XVI. Konferenciája – 2017 díjazottai
A korábbi évekhez hasonlóan, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság ebben az évben is jutalmazta a gasztroenterológiai témában beérkező előadásokat. Ebben az évben azonban nem egy háromtagú
bizottság értékelte az elhangzó előadásokat, hanem a hallgatóság – a nemzetközi konferenciákon alkalmazott – „Értékelési Skála” alapján.
A három legjobb előadót és előadásának absztraktját alább közöljük. Gartulálunk munkájukhoz!

Veres Gábor dr.
a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság elnöke

Megnyílt a Gyermek Neuropathia Centrum Budapesten

Péreli Zsuzsa gyűjteményes kiállítása

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
11743002-20087922
Tovább

 • Nutricia
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31