Amit a lázgörcsről tudni kell

 

Kiket érint?

A 0-5 éves korosztályban százból 3 gyereket. Gyakran kimutatható a családi hajlam. Általában vírus, és nem baktérium okozta lázas betegségek kezdetén (azok első 24 órájában) jelentkezik, a láz felfutó szárán. Azaz előfordulhat, hogy a roham indulásakor lázat még nem észlelnek. A láz magassága nem arányos a veszélyeztettséggel.

 

Mik a tünetei?

Csaknem mindig eszméletvesztéssel és a négy végtag rángásával jár a rosszullét. Ha nem ezt a képet látjuk, nagyobb a veszélye, hogy epilepsziáról van szó, melynek első rohamát a láz provokálta. A lázgörcs tarthat néhány percig, de akár órákra is elhúzódhat.

 

Mi a kimenetele?

Az esetek többségében jóindulatú betegség, bár az említett életkoron belül nagy az ismétlődés kockázata. Szoktunk egyszerű és komplikált lázgörcsről beszélni. Komplikáltnak tartjuk, ha a rohamjelenségek aszimmetrikusak, ha idegrendszeri maradványtünetet okoz a görcs, ha 20 percnél hosszabb és ha legalább 3x ismétlődik. Az egyszerű lázgörcsöt banálisnak tartják: nem okoz károsodást, nem jelent életveszélyt és csak 3%-ban lép fel utána epilepszia. A komplikált után azonban legalább 17 %-ban látunk epilepsziát, és ha elhúzódik a roham, egyéb következményei is lehetnek.

 

A lázgörcs kezelése

Ha első ízben jelentkezik, mentőt kell hívni, és kórházba szállítani a gyermeket. Erre azért van szükség, mert a láz és a görcs gyermekkorban súlyos betegségek (pl. agyhártya- vagy agyvelőgyulladás) bevezető tünetei is lehetnek, és az orvos hívatott eldönteni, hogy aktuálisan erről, vagy csak lázgörcsről van-e szó. Ez az oka, hogy ismétlődés esetén is szükséges a kórházi megfigyelés. Ismétlődő lázgörcs esetében azonban ma már a szülő kezébe is tudunk adni eszközt, amivel otthon képes a rohamot megszüntetni. Többféle diazepam tartalmú készítmény létezik. Végbélbe juttatásuk csaknem olyan gyorsan hat, mint az intravénás diazepam, azaz a ma görcsoldásra legjobb szer vénába fecskendezése. Az első lázgörcs után a szülőt ellátjuk a megfelelő készítménnyel, és megtanítjuk az alkalmazására. A szer nem kúp, hanem egy fogpasztás tubusra emlékeztető csomagolásban folyadék formájában került kiszerelésre. A tubus kis csövecskében végződik. Letörjük vagy lecsavarjuk ennek végét, a csövet a végbélbe illesztjük és a farpofákat összeszorítva befecskendezzük a folyadékot. A tubust összenyomva húzzuk vissza. A roham többnyire 1-2 percen belül oldódik. Egyidejűleg a beteg elalszik. Ezzel a szerrel a szülő kivédheti azokat a veszélyeket, melyek az elhúzódó rohammal járnak.

Az egyszerű lázgörcs esetén megelőző kezelés nem indokolt. A komplikált lázgörcsöt viszont bizonyos esetekben úgy kezeljük, mint az epilepsziát, azaz  epilepszia ellen is alkalmazott szer évekig tartó szedését javasoljuk. Ennek szükségességét minden esetben szakember dönti el megfelelő mérlegelés után.