Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

felmérésére 12 év feletti serdülőkben

2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése 12 év feletti serdülőkben


Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, gyermeke mennyire lehet érintett!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap


Védje meg családját!

A 2018-2019. évi Diabetes Világnap és Diabetes Hónap témája
a Család és a Diabetes.

diabet partneri hirek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Diabétesz világnap 2018 - Nemzetközi felhívás

Küldje be Ön is meghívóját, beszámolóját a Világnap eseményeiről, írjon a szerkesztoseg@diabet.hu e-mail címre, és népszerűsítse a rendezvényt a www.diabet.hu/vilagnap - hazai események honlapon is!

Diabétesz világnap 2018

Diabétesz Világnap a családok tükrében

A Diabétesz Világnap – ami időközben Diabétesz Világhónappá nőtte ki magát – globális kampány, amely a cukorbetegek helyzetére, illetve a diabétesz veszélyére irányítja a nyilvánosság figyelmét. 2018-ban és a rákövetkező évben a család jelentőségére koncentrál a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF), vagyis az aktuális világnap a járványszerűen terjedő egészségügyi állapot és a legkisebb emberi közösség kapcsolatát állítja a középpontba.

Egy cukorbeteg kezelése – legyen akár kenyérkereső, akár eltartott – nagy anyagi terhet jelent családja számára. Az inzulinkezelés és a rendszeres önellenőrzés költsége akár a családi költségvetés felét is felemésztheti, így a kielégítő egészségügyi ellátás – fejlődő és fejlett államokban egyaránt – elérhetetlen sokak számára. Különösen vészjósló az a tény, hogy az érintettek háromnegyede alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező országokban él. Statisztikák szerint az egymilliót is meghaladja a gyermek- és serdülőkorú diabéteszesek száma a világon, míg a cukorbetegek 75 százaléka munkaképes korban van. Az IDF és a vele szövetségben álló szervezetek számára ezért jelent prioritást, hogy a diabéteszeseknek segítséget nyújtsanak, hiszen az ő egészségük a tét.

Diabétesz világnap 2018 A családtagok szerepe
A világszövetség felmérései szerint egy cukorbetegséggel együtt élő család négy tagjából átlagosan kevesebb mint egy hozzátartozó részesül csak megfelelő oktatásban. Ez azért jelent óriási kockázatot, mivel a cukorbetegek kezelése során kimutathatóan nagy a szerepe a család támogatásának. Az eredményes önellenőrzéshez elengedhetetlen a folyamatos és rendszeres edukáció – míg a családtagok felvilágosítása létfontosságú például a diabétesz érzelmi hatásainak feldolgozásában vagy a kedvező életminőség kialakításában. A családtagok a diabéteszes mindennapi gondozásából is kiveszik a részüket.
A páciensek oktatásának – egyúttal kezelésüknek – a minőségét az is befolyásolja, hogy – az IDF világnapi kiadványa szerint – az orvosok 20 százaléka diplomájának megszerzése után nem részesül olyan képzésben, amely a diabéteszkezelés terén friss ismereteket nyújtana számára.

Megelőzhető
A világnap és a világhónap üzenete értelmében a családnak nemcsak a kezelés és az érzelmi támogatás tekintetében van szerepe, hanem a megelőzés, a korai diagnózis és az ismeretek egymás közti megosztása terén is. A diabétesz diagnózisának megállapításához szakemberekre van szükség, de a cukorbetegséget akár tájékozott laikusok is felismerhetik a tünetek alapján – főleg, ha a családban már előfordult a betegség.
A 2-es típusú diabétesszel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy megelőzhető. A prevenció családi körben kezdődik: egészséges életmóddal. Amennyiben egy család együtt étkezik, sportol és egészséges élelmiszereket fogyaszt, a közös tevékenység és szemléletmód könnyebben beépül minden családtag életébe. Az IDF adatai szerint a korai elhalálozások 70 százalékát épp az olyan életmódbeli hibák okozzák, amelyek serdülőkorban rögzülnek az érintettek életmódjában.
A felmenők vagy más családtagok körében előforduló betegségek arra ösztönzik a hozzátartozókat, hogy odafigyeljenek a tünetekre, a kiváltó okokra és kockázatokra. Amikor megjelennek a cukorbetegség első tünetei, akkor a teljes családra szükség van, hogy felismerjék vagy beazonosítsák azok okát.

Diabétesz világnap 2018

Drágább az USA és Kína fegyverkezésénél
Sajnos minden második diabéteszest még mindig nem sikerül diagnosztizálni, pedig a cukorbetegség komoly szövődményekhez – akár rokkantsághoz és halálhoz is – vezethet, ha nem ismerik fel időben.
A cukorbetegség minden családot érinthet – hangzik a 2018-2019-es világnapok szlogenje. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a világon 425 milliónál is több diabéteszes él, s 2030-ra a számuk akár 100 millióval is emelkedhet.
Egy kimutatás szerint a tavalyi évben 727 milliárd dollárt tettek ki a cukorbetegséghez köthető egészségügyi kiadások szerte a világon, ami messze meghaladja az Egyesült Államok és Kína fegyverkezésre fordított együttes költségeit. Mindezek tükrében különösen fontos, hogy az IDF által is támogatott megelőzéssel lassítsuk a diabéteszes népesség növekedését, az érintettek és a tágabb nyilvánosság tájékoztatásával pedig megfelelő életkörülményeket biztosítsunk a már diagnosztizált cukorbetegeknek.

József Attila


Ön már szervezi a helyi világnapi rendezvényt?

Várjuk a rendezvények szervezőitől a felhívásokat, meghívókat, majd pedig a beszámolókat! Ossza meg velünk véleményét, élményeit!

A Diabétesz Világnappal kapcsolatos legfrissebb információkat, híreket, hazai rendezvényeket folyamatosan közzétesszük a Magyar Diabetes Társaság honlapján!

www.diabet.hu/vilagnap


Vegyen részt Ön is a kampányban!
Szeretettel várjuk a rendezvényeken, honlapunkon és a Facebook-on!

A felhívás teljes terjedelmében szabadon közölhető és felhasználható a forrásra való
hivatkozással. További információ, interjú igény esetén várjuk jelentkezését:
szerkesztoseg@diabet.hu
©2018 Magyar Diabetes Társaság honlapja [diabet.hu]

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.