Az MDT Inzulinpumpa Munkacsoport tájékoztatója 1-es típusú diabétesszel élők számára a szenzortámogatásról
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

Covid-19

Koronavírus-járvány


Koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre vonatkozó állásfoglalásokért, tájákoztatókért kattintson ide!

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

Kockázat alapú diabetes szűrés felnőtteken

A világon 387 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es tjpusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Kérjük, töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, hogy megtudhassa, Ön mennyire lehet érintett!

www.diabetes.hu

Diabetes Magazin

Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Látogasson el a Diabetes Magazin honlapjára!

Diabétesz Világnap

Diabétesz Világnap


Védje meg családját!

A 2018-2019. évi Diabetes Világnap és Diabetes Hónap témája
a Család és a Diabetes.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Betegtájékoztató
 • Az MDT Inzulinpumpa Munkacsoport tájékoztatója 1-es típusú diabétesszel élők számára a szenzortámogatásról
  2019.12.30. | MDT Inzulinpumpa munkacsoport | Hírkategória: Betegtájékoztató

  Az emberi erőforrások minisztere 32/2019. (XII.17.) EMMI rendeletének kihirdetése után. Magyar Közlöny 2019/207
  Készítette: dr. Kerényi Zsuzsanna és az MDT Inzulinpumpa Munkacsoport vezetősége

  Kedves Betegtársak!

  2019. december 18-tól új időszámítás kezdődhet a hazai diabetológiában. Nagyvonalú, jövőbe mutató "ajándékkal" lepte meg az egészségügyi kormányzat az 1-es típusú diabéteszes betegeket ezen a napon. 2019. december 17-én a Magyar Közlöny 207. számában (9284-9294. oldal) – publikálták a folyamatos szöveti cukor monitorozás támogatását. Az indikációk, felírhatóság csaknem a teljes 1-es típusú beteg populációt érinti, mind a 18 év alatti, mind pedig a felnőtt betegeket.

  A részletes indikációkat e helyen nem részletezzük, javasoljuk a pontos szöveg elolvasását minden 1-es típusú cukorbetegnek, illetve hozzátartozóiknak a hivatkozott közlönyben. Kivonatosan, a lényeget kiemelve az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

  A monitorozó rendszert gyermek-, ill. felnőtt pumpacentrumokban lehet betanítani és felírni (4 hetes próbakezelést követően) kellően kiképzett beteg részére, akik az indikációknak megfelelnek.

  6 hóra rendelhető első lépésben, az újrarendelhetőséghez komoly feltételeknek kell megfelelni és az előírás szerint dokumentálni kell a feltételeknek való megfelelést. Így dokumentálni kell a felhasználás idejét (minimum 70% 6 hó alatt), a hipoglikémiás- és hiperglikémiás-, illetve a céltartományban eltöltött időt %-ban megadva (TIR, Time in Range).

  A társadalom biztosítási támogatás mértéke gyermekek esetében 98%, felnőtteknél 80%.

  A rendszerek előírási szerinti használata mellett reményeink szerint a fenti paramaméterekben kedvező irányú változás áll(hat) be. Használatukkal az egészséges anyagcserét jobban megközelítő anyagcserekontroll biztosítható anélkül, hogy a hipoglikémiák száma növekedne, sőt az utóbbiak jelentős mértékű csökkenése várható.

  A diabetológiai szakma véleménye szerint az elmúlt évek legnagyobb jelentőségű bejelentése ez, nagyon komoly szakmai sikere a munkában közvetlenül résztvevő kollegáknak, velük együtt az MDT-nek és a civil szervezeteknek.

  A siker mellett a Rendelet komoly felelősséget ró a diabéteszes betegek gondozását végző egészségügyi személyzetre is, hiszen az erőforrások helytelen felhasználása, nem megfelelő dokumentálása, a minőségi kontroll elmaradása magában hordozza a kudarc lehetőségét, végső soron a támogatás megvonását is!

  A felelősség legnagyobb része most rajtunk, betegeken van. Nem szabad megrohannunk kezelő orvosainkat azzal az igénnyel, hogy nekünk „jár” szenzor. Türelemmel, önmérséklettel, a bennünket ellátó egészségügyi személyzettel együtt kell megdolgoznunk a hazai szenzor-használat sikeréért, fennmaradásáért.  A szenzor nem állítja be anyagcserénket. Alkalmazása hatástalan azon betegeken, akik nincsenek tisztában, vagy nem tartják be az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének alapvető szabályait.

  A szenzor egy kiváló edukációs eszköz a már megszerzett tudás, és gyakorlat tökéletesítésére, de ha hiányoznak az alapok, akár még árthat is. Bízzunk orvosaink megítélésében, hogy alkalmasak vagyunk-e a szenzor-viselésre. Adjuk időt a szakmának arra, hogy maguk is felkészüljenek a szenzor alkalmazásának megfelelő oktatására, előnyeinek, hátrányainak ismertetésére. 

  Ne felejtsük el, hogy a rendelet fél évi próbaidőszakra érvényes. Véleményem szerint sem a betegek, sem az ellátó személyzet egésze nem elég felkészült még a sikeres megvalósításra, de a forgalmazók sincsenek hirtelen, tömeges ellátásra felkészülve.

  A hirtelen terhelést ellensúlyozandó, 2018-19-ben még Németország is kénytelen volt maximum 2-3 szenzor egyszeri kiírására korlátozni a szenzorok felírását. Türelemmel, ésszerű javaslatokkal segítsük a rendszert, hogy ne veszítsünk el egy olyan lehetőséget, amellyel egészségügyünk anyagi helyzetéhez viszonyítva nemzetközileg is a legkedvezőbb helyzethez juthatnak az arra alkalmas, és rászoruló 1-es típusú cukorbetegek.

  Dr. Kerényi Zsuzsanna
  66 éve 1-es típusú cukorbeteg
  belgyógyász, diabetológus

   

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

  Magyar Közlöny 2019/207pdf2019.12.30.

Vissza

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető.