KOMMENTÁR

Dr. Földesi Irén

 

Az Atkins diéta - melynek Amerikában számos követője van - lényege az emelkedett fehérje-és zsírtartalmú, szénhidrátmentes táplálkozás. Egyike azon csodadiétáknak, melyek a szélsőséges és egyoldalú táplálkozást hirdetve, bizonyos idő után egészségkárosodást okoznak. Kérdés, hogy van-e néhány olyan elem, ami ebből a diétából a cukorbetegek számára átvehető, követhető és alkalmazható, továbbá mi az, amit el kell kerülniük a diabéteszeseknek az Atkins által javasolt étrendi tanácsokból. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának javaslatával egyet kell értenünk, hiszen cukorbetegeinknek is ezeket javasoljuk és a fehér, finomított lisztből, gabonából készült ételféleségek kerülését ajánljuk. A gabonaféleségek diabéteszt megelőző szerepéről már ezen rovat korábbi cikkeiből is értesülhettünk (lásd „Gabona - a diabétesz elleni harc új fegyvere”). Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása minden cukorbeteg számára előnyös, mint ahogy nem lehet vitatni a halak fogyasztásából származó szív- és érrendszerünkre kedvező hatást gyakorló halolajak fontosságát sem. Sajnos a tengeri hal széles körű elterjedése hazai viszonylatban még várat magára.

 

Az eredeti Atkins diéta, amely korlátlan mennyiségű marhahúst, kolbászt, vajat és sajtot engedélyez, biztosan nem sikerrecept sem a fogyni vágyók, sem a magas vérnyomásban szenvedők, sem a cukorbetegek számára. Diabéteszeseknél a betegségből származó kedvezőtlen vérzsír arányok miatt még közel normál szintnél is kezelésre, azaz gyógyszerfelírásra kell, hogy ösztönözze az orvost, a világban zajló és lezajlott nagy beteganyagon végrehajtott, gondosan megtervezett vizsgálatok bizonyítékainak tükrében. A nagy tanulmányok egyértelműen bizonyították, hogy a mediterrán étrend, az életmód változtatás (melynek része a testsúly csökkenése), a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát számottevően csökkenteni, a meglévő betegségek előrehaladását visszafogni képes.

 

A fentiek alapján megfelelő, bizonyítékokon alapuló tények hiányában a szénhidrát bevitel csökkentését, a zsírok és fehérjék arányának emelését cukorbetegségben javasolni nem szabad, hiszen a mindezeket hirdető Atkins- diéta a szövődmények progresszióját okozhatja.

 

A diabetológiai szakellátást végzők nap, mint nap találkozhatnak azzal a problémával, amit a frissen felfedezett cukorbetegek súlynövekedése okoz. Félve attól, hogy vércukor értékeik tovább növekednek, a betegek egy része teljesen kihagyja étrendjéből a kenyér, a rizs- és tésztaféléket, helyettük zsírban- és fehérjében gazdag, kalóriadús ételeket fogyaszt és meglepődve tapasztalja, hogy egy-két hónap múltán testsúlya inkább növekedett, semmint csökkent volna. A megfelelően felvilágosított diabéteszeseknek ismerniük kell a dietoterápia alapjait, amely szerint az összenergia 45-50%-át komplex, azaz összetett szénhidrátnak, kb. 20%-át fehérjének és kb. 30%-át zsiradéknak kell képeznie. Ezen arányoktól csak megfelelő bizonyítékok alapján térhetünk el.