2006. április 21. Pályamunka díjosztás

Interjú dr. Hídvégi Tibor főorvossal  a Hetényi Géza- pályadíj nyertesével

 

-          Gratulálok a pályadíjhoz. Mit jelent ez Önnek négy évvel a Magyar-Imre emlékérem elnyerését követően?

-          Ezt a díjat pályázni kellett az eddigi munkásság alapján az elmúlt évek tudományos eredményeinek összefoglalásaként. Nagy megtiszteltetés számomra a díj elnyerése, ez úton szeretném megköszönni mindazoknak, akik támogattak eddigi pályafutásom szerint, így a családomnak, munkatársaimnak, kiemelten: a háziorvos kollégáknak, hiszen az utóbbiak nélkül nem érhettük volna el a publikált eredményeket.

-          Mi volt a pályázat szakmai tartalma?

-          A korábbi Phd. Disszertáció anyagát, illetve az azóta elért eredményeket foglalta össze, nevezetesen a metabolikus szindróma jellegzetességeit 1041 szénhidrát-anyagcsere szempontjából egészségesnek mondható, de magas vérnyomással, túlsúllyal, vagy diabétesz szempontjából pozitív családi anamnézissel rendelkező személyeken. Az ismert cukorbetegeket természetesen kizártuk a vizsgálatból, s a több mint 1000 embernek fele hyperinzulinnémiásnak bizonyult a ATP III. Kritériumrendszer alapján.

-          Ezt a megdöbbentően nagy számadatot lehet-e az egész országra vetíteni, azaz ugyanazon jellegzetességet hordozzák-e a dunántúli és / vagy kelet-magyarországi emberek?

-          Azt ma már mindannyian tudjuk, hogy a hazai fél millió ismert cukorbetegen kívül legalább ugyanennyi fel nem ismert cukorbeteggel is számolnunk kell, de eredményeink fényében nagy valószínűséggel mondhatjuk, hogy a metabolikus szindróma klinikai jellegzetességeit még egészséges szénhidrát-anyagcsere állapot mellett is sokkal többen hordozzák, mint az korábban gondoltuk volna. Éppen ezért talán eddigi munkásságom legnagyobb eredményeként a debreceni Tudományegyetemmel karöltve a metabolikus szindróma egész országra kiterjesztett szűrését indítjuk, 8 megyében több mint 100 családorvos bevonásával. 1 év múlva már hatalmas adatbázissal rendelkezünk nemcsak a diagnózis és laborparaméterek vonatkozásában, hanem az alkalmazott kezelés vonatkozásában is.       

A családorvosok akikkel az elmúlt évek során soros kapcsolat alakult ki egy szemléletváltáson estek át, és valamennyijüknél ma már természetes, hogy minden rendelésre érkező betegnél kardiovaszkuláris kockázatszűrés, rendszeres életmód-tanácsadás és holisztikus kezelés jelenti a komplex betegellátást.

-          A jövőben folytatandó országosan is kiterjesztett szűréshez elegendő erőt és jó egészséget kívánok!

 

 

Készítette: dr. Földesi Irén