Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • DAPA-HF (feltáró, post hoc analízis)
  2020.05.04. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ACC (Amerikai Kardiológiai Kollégium - American College of Cardiology) ez évi kongresszusán (2020. március 28-30) a DAPA-HF vizsgálat (DApagliflozin and Prevention of Adverse-outcomes in Heart Failure trial) további feltáró jellegű, ill. post hoc elemzésének eredményeiről számoltak be. A kongresszus a kibontakozó COVID-19 járvány miatt virtuális volt, a legfontosabb előadások, poszterek a világhálón szabadon elérhetők. Diabetológiai vonatkozása elsősorban annak a vizsgálatnak volt, amely az adatokat a szénhidrátanyagcsere-zavar mértéke szerint (nincs diabetes - prediabetes – diabetes) értékelte. A részben előre elhatározott, feltáró jellegű, részben post hoc analízis eredményei a JAMA hasábjain rögtön, előzetes elektronikus közlés formájában elérhetővé váltak.

  A DAPA-HF vizsgálat alapvető célkitűzése az volt, hogy adatokat nyerjenek az SGLT-2-gátló dapagliflozin (vs. placebo) hatékonyságáról és biztonságosságáról csökkent ejekciós frakciójú szívelégtelenségben (HFrEF) ± T2DM-ben szenvedő felnőtt betegek körében. A vizsgálatba 4744 beteget vontak be. Diabetesben nem szenvedett 2605 (55%) beteg (prediabeteses HbA1c-érték: 67,1%, normális HbA1c-érték 32,2%), ebben a csoportban 1298 beteg dapagliflozint, 1307 beteg placebót kapott. Diabetes 2139 beteg (45%) esetében volt igazolható (92,7% kórelőzményi adatok, 7,3% a beválasztáskor talált HbA1c-érték alapján), ebben a csoportban 1075 beteg dapagliflozint és 1064 beteg placebót kapott.  A vizsgálat elsődleges összevont végpontjaként a kardiovaszkuláris halál vagy a szívelégtelenség rosszabbodása (szívelégtelenség miatti hospitalizáció vagy szívelégtelenség miatti sürgős orvosi ellátás) szerepelt. Számos másodlagos kardiovaszkuláris és renális végpontot is értékeltek. A követés tartama medián 18,2 hónap volt.

  Az alapvizsgálatban, a teljes vizsgálati kohorszban a dapagliflozin (vs. placebo) az elsődleges végpont relatív kockázatát 26%-kal csökkentette (HR 0,74; 95% CI 0,65-0,85; p=0,00001). Az elsődleges végpont relatívkockázat-csökkenése szinte azonos volt a T2DM-ben szenvedők alcsoportjában (HR 0,75; 95% CI 0,63-0,90) és a diabetesben nem szenvedők körében (HR 0,73; 95% CI 0,60-0,88; p for interaction 0,80). A diabetesben nem szenvedők csoportján belül a prediabeteses alcsoportban az elsődleges végpont relatívkockázat-csökkenése 26% (HR 0,74; 95% CI 0,59-0,94), míg a normális tartományú HbA1c-értékkel rendelkezők alcsoportjában ez az érték 33 % volt (HR 0,67; 95% CI 0,47-0,96; p for interaction 0,72). A dapagliflozinnak a többi kimeneteli végpontra kifejtett előnyös hatása nem különbözött érdemben egymástól a diabeteses és nem-diabeteses csoportban. A HbA1c-értéket folyamatos változóként tekintve nem volt statisztikailag értékelhető különbség az elsődleges összevont végpont alakulása terén a teljes HbA1c-spektrumban (5,0-12,0%; p for interaction 0,97). A nem-diabeteses csoportban a dapagliflozin ágon a HbA1c értéke érdemben nem csökkent, súlyos hypoglykaemia vagy diabeteses ketoacidosis nem fordult elő.

  A vizsgálat igazolta, hogy csökkent ejekciós frakciójú szívelégtelenségben szenvedő felnőtt egyének körében a szokásos terápiához hozzáadott dapagliflozin (vs. placebo) szignifikánsan csökkentette a szívelégtelenség romlásának vagy a kardiovaszkuláris halálozásnak a kockázatát. A kedvező hatás a szénhidrátanyagcsere-helyzettől függetlenül széles spektrumban (nincs diabetes, prediabetes, manifeszt T2DM) megfigyelhető volt.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Petrie MC, Verma S, Docherty KF, Inzucchi SE, Anand I, Belohlávek J, Böhm M, Chiang CE, Chopra VK, de Boer RA, Desai AS, Diez M, Drozdz J, Dukát A, Ge J, Howlett J, Katova T, Kitakaze M, Ljungman CEA, Merkely B, Nicolau JC, O'Meara E, Vinh PN, Schou M, Tereshchenko S, Køber L, Kosiborod MN, Langkilde AM, Martinez FA, Ponikowski P, Sabatine MS, Sjöstrand M, Solomon SD, Johanson P, Greasley PJ, Boulton D, Bengtsson O, Jhund PS, McMurray JJV: Effect of dapagliflozin on worsening heart failure and cardiovascular death in patients with heart failure with and without diabetes. JAMA 2020 Mar 27. doi: 10.1001/jama.2020.1906. [Epub ahead of print]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények