Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A háziorvos szerepe a diabéteszes betegek ellátásában
  2019.10.11. | KDH Hírmondó | Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  A 2-es típusú diabétesz komplex anyagcsere-betegség, amely fokozott kardiovaszkuláris rizikóval és különféle kórállapotokkal, szövődményekkel társulhat. Ebből adódóan a hatékony kezeléséhez számos diszciplína együttműködése szükséges, de egyetértve az MDT szakmai irányelvének megfogalmazásával: „A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők gondozása a komplex háziorvosi ellátás keretében valósulhat meg a legeredményesebben.”

  Hogy mit is jelent ez a gondozás a gyakorlatban, azt Arnold Csaba professzor találóan így határozta meg: „A gondozás a korszerű egészségügyi ellátás egyik fő módszere, amelynek segítségével az egészségügy preventív jellegét tudjuk megvalósítani a gyógyító ellátásban.”

  A gondozás elemei, amit a mindennapi gyakorlatban a praxisokban alkalmazni javasolt:
  • a gondozásra szorulók felkutatása,
  • a gondozandók nyilvántartása,
  • gyógykezelés és ellenőrzés,
  • szövődmények ellenőrzése,
  • a gondozottak rehabilitációja.

  Tekintettel a betegség krónikus és kezdetben tünetmentes jellegére ezen betegcsoport csak célzott szűréssel kerülhet az egészségügyi ellátás látókörébe és kaphat adekvát ellátást, amibe az életmódot illető tanácsok és gyógyszeres terápia egyaránt beletartozik. Hazánkban a diabétesz kockázatalapú szűrésének leginkább elfogadott és az MDT által is javasolt módja a nemzetközileg validált FINDRISC kérdőív magyar változata, amelynek segítségével egyszerűen kiszűrhetők azon egyének, akik prediabétesz/diabétesz vonatkozásában magas rizikóval rendelkeznek és akiknél a szénhidrátanyagcsere-állapot tisztázása céljából OGTT (terheléses vércukorvizsgálat) elvégzése indokolt. Bár a módszer egyszerű, olcsó és rendkívül hatékony, sajnos a mindennapi használata az alapellátásban még egyáltalán nem elterjedt. Ennek javítása céljából hasznos lenne a kérdőív integrálása a háziorvosi szoftverekbe, sőt akár az EESZT-be is.

  A betegek nagy száma és a krónikus betegségek komplexitása miatt a korszerű informatikai rendszereknek, a strukturált adatrögzítésnek szintén meghatározó szerepe van a gondozás hatékonyságának javításában.

  Jól ismert, hogy a diabéteszben szenvedők mind az összhalálozás, mind a kardiovaszkuláris mortalitás tekintetében fokozott rizikóval rendelkeznek a nem diabéteszes populációhoz képest. Egy a közelmúltban a New England Journal of Medicine hasábjain megjelent kohortvizsgálat rámutatott, hogy ez a rizikó számos esetben csökkenthető lenne. A tanulmányban 1998 és 2012 között a svéd diabéteszregiszter adatai alapján 271 174 diabéteszes és 1 355 870 nem diabéteszes beteget vizsgáltak öt rizikófaktor (emelkedett HbA1c, emelkedett LDL-koleszterin-szint, albuminuria, dohányzás, emelkedett vérnyomás) alapján. Azt találták, hogy amennyiben a fennálló diabétesz ellenére mind az öt tényező esetében sikerült a célértéket elérni, akkor az összhalálozás, az AMI és a stroke kockázatát illetően már nem volt érdemi különbség a diabéteszes és a diabéteszben nem szenvedő csoport között. A Steno-2 vizsgálat post hoc analízise pedig igazolta, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek kezelésének átlagos éves költsége alacsonyabb intenzív, mint konvencionális terápia esetén. A különbség pedig elsősorban a kardiovaszkuláris szövődményekre fordított kiadások csökkenéséből adódik.

  A diabetológiában az elmúlt néhány évben rendkívüli fejlődés volt megfigyelhető. Új hatóanyagcsoportok, hatékonyabb inzulinok, korszerűbb vércukormérési eszközök jelentek meg, amelyek lehetőséget biztosítanak a szövődmények hatékony megelőzésére, illetve betegeink életminőségének javítására. Ezért aztán elengedhetetlenül szükséges az alapellátók folyamatos képzése, valamint az új ismeretek mindennapi gyakorlatba történő beépítése.

  Nagy előrelépés ebben a folyamatban, hogy ma már a háziorvosi szakvizsgára is ráépíthető a diabetológiai licence, amelyhez azonban – bár erről már számos fórumon történt egyeztetés – a finanszírozó felírási jogosultságok sajnos egyelőre még nem társítottak.

  Dr. Rosta László

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények