Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

CSOM

Családorvosi Munkacsoport
XIV. Tudományos Ülés

2019. szeptember 28., 10:00
SE, I. Belgyógy. Klin. tanterme

Elérhető a Program!

Jelentkezzen online:
www.diabet.hu/haziorvos

FDF

Fiatal Diabetológusok Fóruma

2019. szeptember 27-29.
Nyíregyháza, Hotel Pagony****

Várjuk a 40 éves kor alatti kollégák előadás absztraktjait!

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 22.

GYTU2019

MGYT és MDT közös Gyermekdiabétesz szekció XXXV. Országos Kongresszusa

2019. október 10-12., Győr
Richter János Hangversenyterem


Jelentkezési határidő: szept. 29!
www.diabet.hu/gytu2019

SZK2019

XII. Szakdolgozói Kongresszus

2019. november 7-9.
Danubius Hotel Hélia

Pót-jelentkezési határidő: 2019. szeptember 30.

www.diabet.hu/szk2019

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • ATTD 2019 - Beszámoló a diabetes technologiai kongresszusról
  2019.03.06. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Általános

  Ezévben immár a 12., a diabetes diagnosztizálásának, kezelésének a technologiai megoldásaival foglalkozó kongresszus került megrendezésre Berlinben 2019 február 20-23 között. Ez eltelt időben egyértelműen látható volt a nagyívű fejlődés. Észlelhető volt a résztvevők egyre nagyobb számában, az előadások számának növekedésében valamint a kiállítók és a startup cégek egyre szélesebb spektrumában.

  Az előadások egyaránt foglalkoztak az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség digitalis technologiai megoldásaival, a szigetsejt transzplantáció jövőjével valamint a diabetes biomarkereivel.

  Az 1-es típusú diabetes kezelésének a feltétele a vércukormérés, inzulinadagolás, étkezés, mozgás összehangolása. Minden összetevőre megpróbált választ adni a technológia. A vércukormérésre adott válaszok közül az egyik a folyamatos szöveti glukózmonitorizálás. A Dexcom cég bemutatta a G6 sensort, mely már nem igényel ujjbegyes vércukormegerősítést. Előadásukban adatokat vetítettek föl, mely azt az előfeltételt támasztotta alá, hogy a kezelés eredményességét nem az inzulinbevitel módja (pen vagy pumpa) határozza meg, hanem a lehetőség a vércukor állandó ellenőrzés alatt tartása. Poster prezentációk is alátámasztották ezt a feltevést. A Dexcom bemutatta a fejlesztés alatt álló G7 sensort is, melynek szöveti cukrot adó eredménye még megbízhatóbb, a fejlesztés a komfort tényezőkre is figyelemmel van: kisebb, könnyebben behelyezhető és jóval olcsóbb terméket terveznek megjelentetni. Hangsúlyozták egyéb cégek a CGM előadásokban is azt a tényt, hogy a beteget egy jól felépített oktatásban kell részesíteni, hogy a CGM által mutatott adatokat igazán jól tudja hasznosítani a beteg és a kezelőorvos egyaránt. Meg lehetett tekinteni a többi folyamatos glukozmonitorizálásra lehetőséget adó kiállítókat is, közöttük a Free Style Libre 2-t is. Előrelépés, hogy a folyamatos glukózmonitorok adatai megjeleníthetőek nemcsak a saját leolvasó készüléken, hanem mobiltelefonon, akár több telefonon is egyidőben. Több startup cég is bemutatkozott, melyek olyan vércukor mérési technologiát mutattak, ahol a szöveti cukor mérése nagyon kicsi invazivitással jár illetve egyidőben több metaboliás parametert is lehet mérni, mint pl, laktát szint. Hiányzott a kiállítók közül az Eversense cég, melynek jelenleg 180 napos subcután beültethető sensora van (terv: ez egy évig bent maradó sensor), ezt a monitorizálási lehetőséget csak előadás formájában mutatták be. Magyarországon azonban ezek a fejlesztések hivatalosan nem elérhetőek.

  Az inzulin adagolása a legfiziológiásabb inzulinpumpával. A pumpák mechanikailag már tovább alig finomíthatóak. A hangsúlyt az algoritmusok bemutatására helyezték. A CGM segítségével hogyan birkózik meg az éjszakai hipoglikémia kivédésével, minél többet legyen a beteg a time in range /time in target (még nem egységes a nevezéktan) tartományban. Az algoritmusokban a cél, hogy a prediktiv hipoglikémia előjelzés minél rövidebb idejű legyen. Cél természetesen az, hogy az étkezések során emelkedő vércukrot is minél jobban le tudja fedni az inzulinadagolás. Az algoritmusok fejlődése gyorsabb, mint a gépek technikai fejlődése, ezért is előny, hogy a tandem cég pumpája illetve a medtronic cég jövőbeni pumpájának a software-e frissíthető lesz, valamint egyre jobban perszonalizálható. Bemutatásra került számos patch pumpa is. Korábban ezek kissé bumfordiak voltak, azonban egyre inkább finomodik a kivitelezésük és az algoritmusuk egyaránt.

  Az 1-es típusú diabetes kezelésében döntéshozatalt segítő applikációk is bemutatásra kerültek, melyek a motiváció fenntartását segítik valamint a folyamatos edukációban is szerepet vállalnak. Az egyik legnehezebb betegcsoport a serdülőkorúak. A friss T1DExchange adatok is azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy ez a korosztály a legfogékonyabb a digitális fejlesztésekre, a legutóbbi technologiai fejlesztéseket ők tudják a leginkább használni, anyagcsere eredményeik azonban romlottak az 5 évvel ezelőtti állapothoz viszonyítva. Az edukáció és a motiváció ebben a korcsoportban kifejezetten hangsúlyosnak kellene lennie, ebben segítség a kanadai applikáció, ami szintén nem elérhető Magyarországon.

  Az életmód, mint a 2-es típusú diabetes okának és kezelési lehetőségének a fő tényezője szintén figyelembe került. Technologiai megoldásainak fő területe: szénhidrát számolásban segítséget nyújtó applikációk, az inzulinok adagolását rögzítő smart penek illetve a mozgás kvantifikálására tett megoldási lehetőségek. Több előadás is foglalkozott a T2DM legnagyobb nehézségével, az inertiával, melynek megoldási javaslati között a digitalizáció lehetőségeit felhasználják: integrált rendszer kialakítása, a beteg bevonása a kezelésbe, perszonalizált célok valamint perszonalizált javaslatok, hogy melyik digitalis eszközt, applikációt használja a beteg.  A legnagyobb előrelépés azok a döntést támogató/segítő platformok, ahol a diabetessel kapcsolatos adatok egy felszínen megtekinthetőek. Ezek a platformok alkalmasak arra, hogy a beteg önmaga hozzon döntést a terápiás beavatkozásról, segítséget kapjon ahhoz, hogy mikor kell diabetes nurse-höz vagy endokrinologushoz fordulnia. Nagy a versenyfutás ezen a téren. A legnagyobb technologiai cégek fektetnek be ebbe az ágazatba, mint google, amazon, IBM, Apple a legnagyobb gyógyszeripari cégekkel karöltve: Sanofi, Novo, Lilly. Jelenleg FDA által elfogadott applikációk: BlueStar, Isage (bázisinzulin adagoláshoz) illetve az Onduo. A sajnálatos az, hogy ezek Európában nem elérhetőek.

  A tavalyi kongresszushoz képest kevesebb megjelenítést kapott a bihormonális inzulinpumpa, a beta sejt transzplantáció, viszont jóval többet az SGLT beépítése az 1-es típusú diabeteses beteg kezelésébe.

  A szakmai tapasztalatok során az egyik szemem sír a másik nevet. Örültem látni azt a rendkívül gyors fejlődést, ami technológiai téren megmutatkozott: CGM, pumpa, okos pen, algoritmusok, kalória és szénhidrát számlálók, pedométerek, oktató és motiváló applikációk; rendkívül érdekes volt megtapasztalni a technologiai cégek gyors reagálását a piac (betegek) ezirányú igényére. Érdekes volt azt felfedezni, hogy ezek nagy része most is itt van a zsebemben, a telefonomban- így valószínűleg a betegek telefonjában is. Azonban szomorú volt azt tudomásul venni, hogy ami elérhető, azt sem használjuk a munkánk és a beteg életminőségének a javítására, valamint azt, hogy a legizgalmasabb technológiai megoldások Magyarországon még nem elérhetőek.

   

  dr. Kántor Irén

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
MDT - Boehringer-Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények