Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • DEVOTE
  2017.08.21.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A DEVOTE vizsgálat (Trial Comparing Cardiovascular Safety of Insulin Degludec versus Insulin Glargine in Patients with Type 2 Diabetes at High Risk of Cardiovascular Events) eredményeit az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) éves kongresszusán (San Diego, 2017. június 9-12) nagy érdeklődés közepette ismertették, az írásbeli változat aznap megjelent a N Engl J Med hasábjain. A DEVOTE vizsgálatot a degludek kardiovaszkuláris biztonságosságának megítélése érdekében tervezték 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek körében. Az aktív ágon a betegek kezelése degludekkel, az összehasonlító ágon glarginnal (100 E/ml) történt, a korábbi antidiabetikus kezelést (a megelőző inzulinterápiától eltekintve) a vizsgálat alatt fenntartották. A véletlen besorolás elvét követő, kettős vak, treat-to-target jellegű, esemény-vezérelte, parallel összehasonlító klinikai vizsgálatot 20 ország 438 vizsgáló helyén folytatták. Elsődleges végpontként a kardiovaszkuláris eredetű halálozás, a nem végzetes myocardialis infarctus és a nem végzetes stroke összevontan szerepelt. Másodlagos végpontként analizálták a súlyos hypoglykaemia számát és gyakoriságát.

   

  A vizsgálatba 7637 beteget vontak be, a degludek ágra 3818 beteg, a glargin ágra 3819 beteg került. A vizsgálatot a betegek 98%-a teljesítette, a betegek 99,9%-ában a vitalis statusról volt adat. A két vizsgálati csoport alaphelyzetben rögzített fontosabb klinikai és laboratóriumi adatai között érdemi különbség nem mutatkozott (életkor 65,0 év, diabetes-tartam 16,4 év, kiindulási HbA1c 8,4%). A bevont betegek 85,2%-ában ismert/átvészelt kardiovaszkuláris betegség vagy idült vesebetegség szerepelt. A kardiovaszkuláris végpontok elemzése igazolta a degludek biztonságosságát (a non-inferioritás kritériuma teljesült). A HbA1c-érték alakulása terén a két csoport között nem mutatkozott értékelhető különbség, a 24. hónapnál a HbA1c-érték mindkét csoportban 7,5% volt. Összességében véve a két ágon a bázis és a bolus inzulinok dózisa között nem mutatkozott különbség. Az éhomi vércukor a 24. hónapnál alacsonyabb volt a degludek vs. glargin ágon (7,1 vs 7,5 mmol/l). A súlyos hypoglykaemia-események analízise a degludek vs. glargin szuperioritását igazolta: a súlyos hypoglykaemia relatív kockázata 40%-kal (p<0,001), a súlyos éjszakai hypoglykaemiáké pedig 53%-kal (p<0,001) csökkent a degludek ágon.

  Összességében véve a DEVOTE vizsgálat a degludek kardiovaszkuláris biztonságosságának igazolása mellett rámutatott arra, hogy alkalmazása során (glarginhoz viszonyítva) a súlyos hypoglykaemia-események számottevő csökkenése várható.

   

  A közlemény szabadon letölthető, a PDF elérhető a kapcsolódó dokumentumok alatt is.

   

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében   

  Prof. Dr. Jermendy György    

   

  Marso SP, McGuire DK, Zinman B, Poulter NR, Emerson SS, Pieber TR, Pratley RE, Haahr PM, Lange M, Brown-Frandsen K, Moses A, Skibsted S, Kvist K, Buse JB; DEVOTE Study Group: Efficacy and Safety of Degludec versus Glargine in Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2017 Jun 12. doi: 10.1056/NEJMoa1615692. [Előzetes elektronikus közlés]

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények