Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Gyerekek és a vércukorszint
  2004.10.15.Népszabadság, 2004. október 13.Hírkategória: Általános
  Egyre nő az inzulinfüggő (1-es típusú) diabéteszes gyerekek száma hazánkban, hangzott el a gyermek- és ifjúkori cukorbetegség ellátásáról tartott tudományos ülésen, október első napjaiban. A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabétesz Társaság Gyermekdiabétesz Szekciójának tagjai szerint az elmúlt 25 évben mintegy háromszorosára nőtt a 14 éven aluli cukorbeteg.

  A gyermekdiabétesz szekció elnöke, dr. Soltész Gyula (Pécsi Gyermekklinika, igazgató) úgy véli, a pontos okot nem tudni, azonban számos tényező ismert, ami ehhez hozzájárulhat, de ez a magyarázatnak csak kis részét adja. A betegség terjedését befolyásoló tényezők között említhető az az Európában általános jelenség, hogy a gyerekvállalás időpontja egyre több anyánál kitolódik. Szerepet játszhat a korai túltáplálás („túl-táplálkozás”), a születés utáni nagyon gyors növekedés, súlygyarapodás is.
  A kór kialakulásában közrejátszanak olyan enyhe, mondhatni banális fertőzések (illetve a fertőzések hiánya), amelyeken ma már sok gyerek nem esik túl, holott ezeknek bizonyos védőhatása volna a cukorbetegség ellen. Mindezen okok csak mozaikok, s nem magyarázzák, hogy a genetikailag hajlamos egyénekben miért fejlődik ki ez a betegség az élet első évtizedeiben.


  Az orvostudomány eszközeiben a 75 év óta adott inzulinkezelés nem változott, nem is kerülhető el, ám egyre tökéletesebb inzulinkészítményekkel el lehet érni az egészséges gyerekek vércukorszintjéhez közeli értékeket.
  A cukorbetegek élete olyan állapot, amely nem könnyű feltételekhez kötött. Fegyelmezett életmód kell hozzá, nem kerülhető el a napi 2-5 inzulininjekció, valamint a vércukorszint naponta többszöri mérése. A két hete tartott tanácskozás egyik témája volt, hogy ezt a fájdalommal járó beavatkozást hogyan lehetne más módszerekkel helyettesíteni a jövőben, azaz miként lehetséges vérvétel nélkül mérni a vérben keringő cukorszintet. Egyes típusú cukorbetegségben szen-vedő hét páciens kapott inzulinpumpát Szentesen (Csongrád megyében első-ként). Ezeknek darabja másfélmillió forintba kerül. (A pumpát a társadalombiztosítás ugyan 90 százalékban támogatja, de a betegnek így is több mint százezer forintot kell kifizetnie, ha ezt a modern eljárást szeretné alkalmazni.) A készülék lényege, hogy a hagyományos injekcióval szemben a pumpa nem okoz fájdalmat és folyamatosan juttatja be a szervezetbe az inzulint, ami így nem raktározódik el, mint a másféle kezelés esetén a hosszúhatású inzulin szokott.
  Egyes típusú cukorbetegségben szen-vedő hét páciens kapott inzulinpumpát Szentesen (Csongrád megyében első-ként). Ezeknek darabja másfélmillió forintba kerül. (A pumpát a társadalombiztosítás ugyan 90 százalékban támogatja, de a betegnek így is több mint százezer forintot kell kifizetnie, ha ezt a modern eljárást szeretné alkalmazni.) A készülék lényege, hogy a hagyományos injekcióval szemben a  pumpa nem okoz fájdalmat és folyamatosan juttatja be a szervezetbe az inzulint, ami így nem raktározódik el, mint a másféle kezelés esetén a hosszúhatású inzulin szokott.

  Az eredeti cikk megtekintéséhez [ kattintson ide! ]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények