Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről
 • Somogyi Award 2018 - Roger Lehmann professzor
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Roger Lehmann professzor

  Sokéves hagyomány, hogy a Magyar Diabetes Társaság kongresszusán kétévente átadásra kerül a magyar származású Somogyi professzorról – a Somogyi-effektus leírójáról – elnevezett Somogyi-díj. A díj elnyerőjének személyére minden évben egy háromtagú szakmai bizottság tesz javaslatot, és azt az MDT vezetősége hagyja jóvá. Idén a bizottság a díjra Roger Lehmann professzort, a Zürichi Egyetem professzorát jelölte.

   

  bővebben >>

 • Az MDT új tiszteletbeli tagja - Nikolaos Papanas professzor
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Nikolaos Papanas professzor

  Dr. Nikolaos Papanas belgyógyász-diabetológus professzor a görögországi Thrace Democritus Egyetemen. A cukorbetegség és annak szövődményei vizsgálatával szerzett szakmai tapasztalatokat a londoni King’s College Hospital Diabetes Center és a Diabetes Foot Clinic részlegén, valamint a Német Diabetes Centrumban a Düsseldorf Heinrich Heine Egyetemen. Folyamatos együttműködést alakított ki a Német Diabetes Központ neuropathia vizsgálócsoportjával Düsseldorfban. Több mint 260 tanulmányt publikált szakmai folyóiratokban és mintegy 70 nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának tagja volt eddig.

   

  bővebben >>

 • Az MDT új tiszteletbeli tagja - Thomas Danne professzor
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Thomas Danne professzor

  Prof. Dr. Thomas Danne a Hannoveri Orvostudományi Egyetem „Auf der Bult“ Gyermekkórház Általános Gyermekgyógyászat/Endokrinológia/Diabetológia és Klinikai Kutatóintézet igazgatója, amely a legnagyobb gyermekgyógyászati központ Németországban. Jelenleg a SWEET-projekt igazgatója (www.sweet-project.eu) és az egyik végrehajtásért felelős vezetője az INNODIA-projektnek (www.innodia.eu). 2017-ben megkapta az IDF életműdíját, valamint a Német Diabetes Társaság Helmut Otto-kitüntetését és a Hagedorn-díját.

   

  bővebben >>

 • Az Év Fiatal Diabetológusa Díj kitüntetettje - Dr. Sipter Emese
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Dr. Sipter Emese

  A 2014-ben a 77 Elektronika Kft. által alapított díjat évente egy alkalommal adják át, célja a klinikai diabetológia területén tevékenykedő orvosok kiemelkedő gyógyító, tudományos, edukációs tevékenységének elismerése.

   

  bővebben >>

 • A Hetényi Géza-pályadíj kitüntetettje - Prof. Dr. Lengyel Csaba
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Prof. Dr. Lengyel Csaba

  A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem végzett 1988-ban általános orvosként, „summa cum laude” minősítéssel.

  1988–1990-ben egyetemi gyakornok a SZOTE Farmakológiai Intézetében, 1991–1996-ig a SZTE Ⅰ. Belgyógyászati Klinikájának orvosa, ugyanitt egyetemi tanársegédi (1996–2004), egyetemi adjunktusi (2004–2012), egyetemi docensi (2012–2017) kinevezést kapott, 2017-től egyetemi tanárként tagja a klinikának.

  2004-ben PhD-fokozatott szerzett, 2011-ben habilitált.

   

   

  bővebben >>

 • Az MDT Szegeden átadott díjai
  2018.04.21. | MDT Web-szerkesztőség

  A Magyar Diabetes Társaság közgyűlését (Kongresszusi terem, 11.00) követően adták át a Társaság tudományos díjait. A kitüntetéseket prof. dr. Kempler Péter, az MDT elnöke és dr. Várkonyi Tamás, az MDT főtitkára adta át.

   

  bővebben >>

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

 • Szekciók röviden: Önellenőrzés, terápia
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Dr. Blatniczky László

  A kongresszus rendkívül gazdag programja és nem a téma fontossága az oka annak, hogy időrendben az utolsó helyre került ez a fontos, főcímében akár szemléletváltozást is ígérő szekció.

   

  bővebben >>

 • Szekciók röviden: NAFLD, daganatok, infekciók
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Dr. Taybani Zoltán

  A szekció első előadása a diabetes és a nem alkoholos eredetű zsírmáj betegség (NAFLD) kapcsolatával foglalkozik. A 2-es típusú diabetes és az NAFLD népbetegség: 2014-ben az ismert cukorbetegek száma meghaladta a 400 milliót, az NAFLD prevalenciája pedig túllépte az 1 milliárd főt. A két, életmódbeli és genetikai tényezőkkel is összefüggő kórállapot gyakran társul egymással. Egyre több adat bizonyítja, hogy a hasnyálmirigy kóros zsírtartama, valamint a béta-sejt-diszfunkció és a diabetes kialakulási kockázata között összefüggés van. Dr. Nádasdi Ákos és kollégái nem diabeteses nőkben vizsgálták

   

  bővebben >>

 • Szekciók röviden: Experimentális tanulmányok
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Prof. Dr. Somogyi Anikó

  Ebben a szekcióban – amelyet remélem számos fiatal diabetológus kolléga is szívesen meghallgat – az első előadást dr. Körner Anna tartja. A tubulusok újra felfedezett szerepe a diabeteses nephropathia patogenezisében címmel. Lényegi mondanivalója az, hogy az utóbbi időben egyre több adat bizonyítja a tubulusok meghatározó szerepét a diabeteses vesebetegség kialakulásában.

  Korábbi kutatásai során gyermekkori diabeteses ketoacidózisban (DKA) igazolta a tubuláris proteinuria jelenlétét.

   

  bővebben >>

 • Szekciók röviden: Diabeteses láb
  2018.04.21. | MDT Hírmondó
  Dr. Kajetán Miklós

  Igen nagy örömünkre szolgál, hogy az idei kongresszuson is önálló szekciót kapott a cukorbeteg láb kérdése. Az előadások a problémakör néhány jelentős pontját érintik.

   

  bővebben >>

diabeteszinfo

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Pályázat diabeteses gyermekek 2018. évi nyári edukációs táboroztatásának támogatására

A Magyar Diabetes Társaság pályázatot hirdet és 2 000 000 Ft összeget ajánl fel a diabeteses gyermekek 2018. évi nyári edukációs táboroztatásának támogatására.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszensz képzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények