Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • CAROLINA
  2019.11.12. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EASD (Európai Diabetes Társaság – European Association for the Study of Diabetes) ez évi kongresszusán, Barcelonában, 2019. szeptember 19-én ismertették a CAROLINA vizsgálat (Cardiovascular Outcome Study of Linagliptin vs Glimepiride in Type 2 Diabetes) eredményeit. A DPP-4-gátló linagliptin már szerepelt (placebóval szemben) a CARMELINA vizsgálatban (a linagliptin kardiovaszkuláris szempontból biztonságosnak bizonyult), a CAROLINA vizsgálatban a linagliptin és a szulfanilurea-csoportba tartozó glimepirid közvetlen összehasonlítását végezték el, a kardiovaszkuláris kimeneteli események alakulását elemezve. Az eredményeket tartalmazó közlemény - értékelő kommentár kíséretében - rögtön elérhetővé vált a JAMA hasábjain.

  A randomizált, kontrollált, kettős vak, a non-inferioritást tesztelő vizsgálat 43 ország 607 vizsgáló helyén folyt, a beválasztás 2010. nov. és 2012. dec. között zajlott. A tanulmányban 6042 felnőtt, T2DM-ben szenvedő, fokozott kardiovaszkuláris kockázatú egyén szerepelt, a beválasztási HbA1c-érték 6,5-8,5% volt. A vizsgálat 2018 augusztusban zárult. Az aktív ágon a betegek (n=3023) napi 5 mg linagliptint kaptak, az összehasonlító ágon (n=3010) napi 1-4 mg glimepirid szerepelt, a zajló antidiabetikus kezelés mellett. A noninferioritás akkor teljesült, ha a 95,47% CI felső értéke <1,3 volt. Elsődleges végpontként a 3-pontos MACE (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke) szerepelt. Az értékelt 6033 beteg életkora 64,0 év, a HbA1c 7,2%, a diabetes-tartam 6,3 év volt, ismert kardiovaszkuláris betegség 42%-ban, metformin-monoterápia a beválasztáskor 59%-ban fordult elő. A követési idő median 6,3 évnek adódott.

  Az elsődleges végpont (3-pontos MACE) alakulása terén nem volt értékelhető különbség a két csoport (linagliptin vs. glimepirid) között: HR 0,98; 95,47% CI 0,84-1,14; a non-inferioritás teljesült, p<0,001; szuperioritást nem lehetett igazolni: p=0,76). A két csoport között nem volt értékelhető különbség a fontosabb másodlagos végpontok (össz-mortalitás, kardiovaszkuláris mortalitás, nem-kardiovaszkuláris mortalitás, instabil angina miatti hospitalizáció, koronária-revaszkularizáció, szívelégtelenség miatti hospitalizáció) terén sem.

  A glykaemiás kontrollt tekintve a két ág érdemben nem különbözött egymástól. Hypoglykaemia-esemény értékelhető ritkábban fordult elő a linagliptin (vs. glimepirid) ágon (HR 0,23 [95% CI: 0,21-0,26]). A testsúly előnyösebben alakult a linagliptin ágon. A pancreatitis, pancreasdaganat előfordulása terén a két ág között nem volt érdemi különbség.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Rosenstock J, Kahn SE, Johansen OE, Zinman B, Espeland MA, Woerle HJ, Pfarr E, Keller A, Mattheus M, Baanstra D, Meinicke T, George JT, von Eynatten M, McGuire DK, Marx N; CAROLINA Investigators: Effect of linagliptin vs glimepiride on major adverse cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes: The CAROLINA randomized clinical trial. JAMA 2019 Sep 19. doi: 10.1001/jama.2019.13772 [Előzetes elektronikus közlés]

  Wexler DJ: Sulfonylureas and cardiovascular safety: the final verdict? JAMA 2019 Sep 19. doi: 10.1001/jama.2019.14533 [Előzetes elektronikus közlés]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények