Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • REWIND
  2019.06.19. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  A REWIND (Researching cardiovascular Events with a Weekly INcretin in Diabetes) vizsgálat eredményeit az ADA ez évi kongresszusán (San Francisco, 2019. jún. 7-11) ismertették, a prezentáció után a közlemény rögtön elérhetővé vált a Lancet hasábjain. A REWIND tanulmányban a heti egyszer adandó dulaglutid kardiovaszkuláris biztonságosságát tesztelték. A kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat 24 ország 371 centrumában folyt. A tanulmányba 2-es típusú diabetesben szenvedő, 50 év feletti, kardiovaszkuláris eseményt átvészelt, vagy több (legalább két) kardiovaszkuláris kockázati tényezővel rendelkező beteget lehetett bevonni, a vizsgálati készítményt a zajló antihyperglykaemiás kezelés (maximum két orális szer ± bázis inzulin) mellett alkalmazták. A subcutan adott dulaglutid dózisa heti 1x1,5 mg volt. A beválasztás 2011-2013 között történt (n=9901, életkor 66,2 év, kiindulási HbA1c 7,3%, diabetes-tartam 9,5 év), A dulaglutid ágon 4949, a placebo ágon 4952 beteg szerepelt. A követés tartama medián 5,4 év volt. Elsődleges összevont végpontként a 3-pontos MACE (nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke, kardiovaszkuláris halál) szerepelt. Számos másodlagos végpontot analizáltak, figyelemmel kísérték a microvascularis szövődmények alakulását is.

  Az elsődleges végpont terén 12%-os, statisztikailag szignifikáns relatívkockázat-csökkenést (dulaglutid vs. placebo) igazoltak (esélyhányados 0,88; 95% megbízhatósági tartomány 0,79-0,99; p=0,026). A kockázatcsökkenést elsősorban a nem-végzetes stroke kedvező alakulása alapozta meg. Az össz-halálozás terén a két csoport között értékelhető különbség nem mutatkozott (esélyhányados 0,90; 95% megbízhatósági tartomány 0,80-1,01; p=0,067). Nem volt különbség a két csoport között a szívelégtelenség, az instabil angina miatti hospitalizáció, a revaszkularizáció terén. Dulaglutid (vs. placebo) mellett értékelhetően több gastrointestinalis jellegű mellékhatás mutatkozott. A vizsgálat fontos körülménye, hogy az átvészelt kardiovaszkuláris betegséggel rendelkezők aránya csak 31,5%, a kiindulási HbA1c-érték csak mérsékelten emelkedett (7,3%), a nők aránya viszonylag magas (46%), a követési idő hosszú (5,4 év) volt.

  A REWIND a dulaglutid kardiovaszkuláris biztonságossága mellett értékelhető előnyt igazolt (placebóval szemben) az elsődleges vizsgálati végpont alakulása terén. A dulaglutid a subcutan adandó, heti egyszeri GLP-1-receptoragonisták közé tartozik, a REWIND eredményei alapján a készítmény biztonsággal alkalmazható a középkorú vagy idősebb, kardiovaszkuláris eseményt átvészelt, vagy kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel rendelkező 2-es típusú cukorbetegek antihyperglykaemiás kezelésére terén, az alkalmazási előírásban rögzítettek figyelembevételével.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Gerstein HC, Colhoun HM, Dagenais GR, Diaz R, Lakshmanan M, Pais P, Probstfield J, Riesmeyer JS, Riddle MC, Rydén L, Xavier D, Atisso CM, Dyal L, Hall S, Rao-Melacini P, Wong G, Avezum A, Basile J, Chung N, Conget I, Cushman WC, Franek E, Hancu N, Hanefeld M, Holt S, Jansky P, Keltai M, Lanas F, Leiter LA, Lopez-Jaramillo P, Cardona Munoz EG, Pirags V, Pogosova N, Raubenheimer PJ, Shaw JE, Sheu WH, Temelkova-Kurktschiev T; REWIND Investigators: Dulaglutide and cardiovascular outcomes in type 2 diabetes (REWIND): a double-blind, randomised placebo-controlled trial. Lancet 2019 Jun 7. doi: 10.1016/S0140-6736(19)31149-3. [előzetes elektronikus közlés]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények