Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • ADA-EASD konszenzus-riport update (2019. dec. 19.)
  2019.12.30. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Általános

  Az ADA-EASD konszenzus-riportját (Antihyperglykaemiás kezelés 2-es típusú diabetesben) 2018. október 4-én, az EASD éves kongresszusán ismertették, az írásos változat párhuzamos közlés formájában rögtön elérhető vált a Diabetes Care és a Diabetologia hasábjain. A konszenzus-riport aktualizálását a szerzők indokoltnak tartották, ezért 2019. dec. 19-én előzetes elektronikus közlés formájában, parallel módon mindkét szaklapban megjelentették az újdonságokat, az új ajánlásokat. Ezek az időközben ismertté vált nagy tanulmányok (REWIND – dulaglutid, DECLARE – dapagliflozin, CANVAS Program, CREDENCE – canagliflozin, CAROLINA – linagliptin vs. glimepirid, VERIFY – vildagliptin + metformin primer kombinációs vs. lépcsőzetesen felépített kezelésben, PIONEER-6 – orális szemaglutid) eredményein alapulnak, ezeket a szerzők a közleményben részletezték.

  Az újdonságok, új ajánlások az alábbiakban foglalhatók össze:

  Általános megfontolások:
  - 2-es típusú diabetesben, nagy kockázattal rendelkező betegek körében (a MACE, hHF, CV halálozás vagy CKD-progresszió csökkentése érdekében) GLP-1-RA vagy SGLT-2-gátló készítmény adását indokolt mérlegelni, a kiindulási HbA1c-értéktől vagy az egyéni HbA1c-célértéktől függetlenül.
  - Újonnan felismert 2-es típusú diabetesben szenvedők körében a kezdő (primer) kombinációs kezelés lehetőségét indokolt szorgalmazni.

  GLP-1-RA készítményekkel kapcsolatos ajánlások:
  - 2-es típusú diabetes és ateroszklerotikus CV megbetegedés (korábbi infarctus, ischaemiás stroke, instabil angina, myocardialis ischaemia képalkotó vagy terheléses vizsgálat kapcsán, revaszkularizáció a koronária-ereken, a carotisok területén vagy a perifériás arteriákon) együttes előfordulása esetén, amikor a MACE kialakulása jelenti a legnagyobb veszélyt, a GLP-1-RA készítményekkel kapcsolatban a legerősebbek a MACE csökkenését igazoló bizonyítékok.
  - A MACE kockázatának csökkentése érdekében a GLP-1-RA készítmények adását mérlegelni lehet 2-es típusú diabetesben szenvedők körében akkor is, ha ateroszklerotikus CV megbetegedés nincs jelen, de a CV kockázat nagy (55 év feletti betegek 50%-ot meghaladó érszűkülettel a koronáriákon, a carotisok vagy az alsó végtagi erek területén, bal kamra hypertrophia, becsült GFR <60 ml/min/1,73m2, vagy kóros albuminuria esetén)

  SGLT-2-gátló készítményekkel kapcsolatos ajánlások:
  - Ateroszklerotikus CV megbetegedéssel vagy a nélkül, de HFrEF (<45%) vagy CKD (becsült GFR 30-60 ml/min/1,73m2 vagy UACR >30 mg/g – de még inkább >300 mg/g) esetén az SGLT-2-gátló készítményekkel kapcsolatban a legerősebbek az előnyt igazoló bizonyítékok.
  - SGLT-2-gátlók javasoltak szívelégtelenségben (HFrEF) szenvedő 2-es típusú cukorbetegek körében a hHF, MACE és CV halálozás csökkentése érdekében.
  - SGLT-2-gátlók javasoltak CKD-ban szenvedő 2-es típusú cukorbetegek körében a CKD progressziója, a hHF, MACE és CV halálozás csökkentése érdekében.
  - SGLT-2-gátló adását csak kellő körültekintéssel, az előny és a kockázat gondos mérlegelését követően szabad megkezdeni olyan betegek körében, akiknél lábszárfekély van jelen, vagy akik az amputációt tekintve fokozott kockázatúnak minősíthetők.
   

  A közlemény tartalmazza a megújított algoritmus-ábrát. Érdemes megemlíteni, hogy a metformin maradt az elsőként választandó antidiabetikum. A CAROLINA vizsgálat eredményeit szöveg közben úgy interpretálják, hogy azok (a CARMELINA eredményeivel együtt) nemcsak a linagliptin, hanem a glimepirid CV biztonságosságát is jelezték, bár ezzel kapcsolatban ajánlást nem fogalmaztak meg. A szerzők a közlemény végén a nyitva maradt kérdéseket is összegzik (GLP-1-RA és SGLT-2-gátló együttes adásával kapcsolatos vizsgálatok, SGLT-2-gátlók szélesebb körű alkalmazása, mindkét hatástani csoportnál a hatásmechanizmus kérdése).

   

  Rövidítések:

  CKD: chronic kidney disease (idült vesebetegség)
  CV: cardiovascular (kardiovaszkuláris)
  GFR: glomerular filtration rate (glomerularis filtrációs ráta)
  GLP-1: glucagonlike peptid-1: glukagonszerű peptid-1
  GLP-1-RA: GLP-1-receptor agonist (GLP-1-receptoragonista)
  HFrEF: heart failure with reduced ejection fraction (szívelégtelenség csökkent ejekciós frakcióval)
  hHF: szívelégtelenség miatti hospitalizáció (hospitalization for heart failure)
  MACE: maior adverse cardiovascular event (súlyos, nem várt kardiovaszkuláris esemény)
  SGLT: sodium-glucose co-transporter (nátrium-glukóz kotranszporter)
  UACR: urinary albumin-creatinine ratio (vizelet albumin-kreatinin hányados)

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Davies MJ, D'Alessio DA, Fradkin J, Kernan WN, Mathieu C, Mingrone G, Rossing P, Tsapas A, Wexler DJ, Buse JB: Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2018. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD).

  Diabetes Care 2018 Dec; 41(12): 2669-2701. Epub 2018 Oct 4.

  Diabetologia 2018 Dec; 61(12): 2461-2498. Epub: 2018 Oct 4.

  Buse JB, Wexler DJ, Tsapas A, Rossing P, Mingrone G, Mathieu C, D'Alessio DA, Davies MJ: 2019 Update to: Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2018. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD).

  Diabetes Care 2019 Dec 19. doi: 10.2337/dci19-0066. [Epub ahead of print]

  Diabetologia 2019 Dec 19. doi: 10.1007/s00125-019-05039-w. [Epub ahead of print]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények