Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

BP Szimp

XX. Jubileumi Budapest Diabetes Szimpózium

2019. február 23.

Elérhető a program!
A rendezvény akkreditált, a részvétel az orvos-továbbképzés keretén belül 8 kreditpont értékű.

CSOM

MDT Családorvosi Munka-csoport XIII. Tudományos Ülése

2019. március 2.
SE, I. Bel. Klinika tanterme


Jelentkezzen a rendezvényre a Munkacsoport oldalán:
www.diabet.hu/haziorvos

DDH2019

Dunántúli Diabetes Hétvége

2019. március 7-9., Club Tihany

Jelentkezzen online a rendezvényre!

Jelentkezési határidő: február 7.

www.diabet.hu/ddh2019

MDT2019

Magyar Diabetes Társaság XXVII. Kongresszusa

2019. április 25-28.
Debrecen, Kölcsey Központ

Absztrakt beadási határidő: január 31.

www.diabet.hu/mdt2019

TDT2019

Tavaszi Diabetes Továbbképzés

2019. május 31. - június 1.
Hotel Eger & Park

Korai regisztráció határideje: 2019. március 31.

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Könyvismertetés - Dr. Fövényi József, Dr. Soltész Gyula, Dr. Kocsis Győző - Inzulinnal kezeltek kézikönyve
  2018.05.01. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Általános

  A cukorbetegek kezelése során az elmúlt évtizedben az inzulin terápia elkezdésének ideje, az inzulinkészítmények száma, és a kezelési lehetőségek forradalmi változáson mentek át.  2-es típusú diabéteszben a „legutolsó terápiás lehetőség” szerepből az inzulin metformin után az első választható kombináció tagjává lépett elő, ugyanakkor az 1-es típusú cukorbetegségben a második generációs bázisinzulin készítmények megjelenésével nőtt a kezelés biztonságossága és hatékonysága. Az inzulinpumpa kezelés a folyamatosan korszerűsödő eszközök és a szenzorok használatának elterjedése miatt közelíti a régóta várt „zárt rendszert” az aktuális vércukorértékhez illesztett inzulindózis megalkotásának elvét. Szinte szükségszerű volt tehát, egy inzulinkezeléssel foglalkozó kézikönyv kiadása, ahol egy kötetben mindent megtalálhatunk, amit a korszerű inzulinterápiáról tudnunk kell, és tudni lehet. Mindhárom szerző több évtizedes diabetológiai gyakorlata garancia erre. A 135 oldalas kézikönyv három fő fejezetből áll.

  Cukorbetegség és inzulinkezelés felnőttkorban (Fövényi J) alfejezetei: A cukorbetegségről dióhéjban, a cukorbetegség tünetei, a vércukorszint szabályozása és az inzulin, a cukorbetegség szövődményei, milyen anyagcsere-mutatók tekinthetők ideálisnak cukorbetegek esetében? Megelőzhető e a cukorbetegség?, A cukorbetegség kezelése, inzulinkezelés felnőttkorban. A témák részletes megismerése után bizonyosan nem marad megválaszolatlan kérdés az olvasóban. Inzulinkezelés gyermekkorban (Soltész Gy). Az alfejezetek itt a gyermek diabetológia inzulinterápiával kapcsolatos témáinak teljes vertikumát felölelik: Diabétesz korcsoportonként, az inzulinigény változása, az inzulin beadásával kapcsolatos problémák és inzulin-felszívódási zavarok, diabétesz és inzulinkezelés kontroll, inzulinadagolási formák, „inzulinrezsimek”, további néhány kérdés. Az inzulinpumpa-kezelés (Kocsis Gy.) az 1-es típusú gyermek és felnőttkori diabétesz kezelésében egyre inkább polgárjogot nyert terápiához nyújt segítséget. Alfejezetek: Mi az inzulinpumpa-terápia? Az inzulinpumpa-kezelés általános feltételei, a pumpahasználat indikációi, a pumpakezelés előnyei és hátrányai, a bázis beállítása, a bólus beállítása, speciális helyzetek kezelése, táv- vagy E-vizitek pumpakezelés során. Az olvasmányos, számos ábrát, fényképet, táblázatot tartalmazó könyv a téma jobb megértését segíti. A könyv, alcíme alapján cukorbetegeknek, edukátoroknak íródott. Nagyon nehéz tudományos igényű könyvet írni szakemberek és betegek számára egyaránt. Úgy érzem, jelen esetben ez nagyszerűen sikerült. Segít a megértésben a könyv végén lévő „Diabétesz - lexikon- orvosi kifejezések gyűjteménye”, amely a szerzők szándéka szerint az orvosi kifejezések értelmezését, ezáltal a leletek megértését és a gondozókkal történő sikeresebb kommunikációt segíti. Kempler Péter professzor úr a könyv előszavában hiánypótlónak minősíti a munkát.Kedves Olvasó! Jómagam is szívből ajánlom e könyvet cukorbetegekkel foglalkozó szakemberek és Betegeink számára!

  SpringMed Kiadó, 2018. Budapest.

  Hidvégi Tibor dr.

Vissza

medcordis

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények