Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

CSOM

MDT Családorvosi Munkacsoport Regionális Továbbképzése

2018. aug. 31.- szept. 1.
Eger, Hotel Eger & Park****

Regisztrációs határidő: 2018. augusztus 15.

CSOM

MDT Családorvosi Munkacsoport XII. tudományos ülése

2018. szeptember 29.
SE, I. sz. Bel. Klinika tanterme

Jelentkezés a munkacsoport oldalán: www.diabet.hu/haziorvos

CSOM

MDT Regionális Kongresszusa

2018. október 11-13.
Győr, Hotel ETO Park****

Kedvezményes regisztrációs határidő: 2018. szeptember 1.

Elérhető az előzetes program!

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Gyermekdiabetes
 • Az MDT Gyermekdiabetes Szekció tudományos ülése a Magyar Diabetes Társaság XXVI. Kongresszusán
  2018.05.03. | MDT | Hírkategória: Gyermekdiabetes

  A Magyar Diabetes Társaság 2018. április 19-22. között Szegeden, a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartotta éves kongresszusát, melynek keretében került sor a Gyermekdiabetes Szekció tudományos rendezvényére is.

  Annak ellenére, hogy vasárnap reggel 8.15-kor kezdődött a program, szép számmal jelentek meg a gyermek-diabetológia és határterületeinek képviselői, továbbá a felnőtt-diabetológia művelői is.

  Az első előadást Kántor Irén tartotta meg, aki a Nyíregyházán működő gyermekdiabetes szakrendelés beteganyagát elemezve bemutatta az elmúlt másfél évtizedben diagnosztizált monogénes diabetes eseteiket. Betegeik között minden évben mintegy 2-3 új monogénes esetet diagnosztizáltak, a neonatális esetek előfordulását a nemzetközi irodalomhoz viszonyítottan gyakoribbnak találták. Megállapították, hogy több esetben a genetikai diagnózis felállítására, illetve a reklasszifikációra csak a felnőtt korban került sor, mely alapján felvetik a gyermekkori cukorbetegség esetében a genetikai háttér gyakoribb tisztázásának szükségességét.

  A következő előadásban Lukács Andrea az 1-es típusú cukorbeteg kisgyermeket nevelő családok életminőségének vizsgálatával szerzett kutatási eredményeit mutatta be. A gyermekkori diabetesre és a családra adaptált életminőség-kérdőívek alkalmazásával kimutatta, hogy a cukorbeteg kisgyermeket nevelő családok életminősége kimutatható módon, összességében nem kedvezőtlenebb, mint a cukorbeteg gyermeket nem nevelő, kontroll családok életminősége. A legkedvezőbb életminőséget azokban a családokban lehetett megállapítani, ahol az anya sikeresen tudott alkalmazkodni a diabetes által megváltoztatott életkörülményekhez, a depresszióra való hajlam kialakulása elkerülhető volt, illetve a klasszikus családszerkezet megtartott volt.

  Ezt követően két egymást követő előadás a diabeteses páciens gyermek-gondozásból felnőtt-gondozásba történő átadásának nehézségeit és kihívásait taglalta. Fürst Ágnes a felnőtt diabetológus szemszögéből és a felnőtt szakellátás gyakorlatának elemzésével arra mutatott rá, hogy az átadás-átvétel sikeres lebonyolításának támogatására egy komplex, struktúrált re-edukációs program kialakítása Győrben hatékonyan támogatta a cukorbeteg fiatalok esetében a gondozó váltást. Programjukat a közösségi média eszközeinek felhasználásával is kiegészítették azok számára, akik a rendezvényeiken személyesen nem tudtak részt venni. Megállapították, hogy a program sikerességének egyik legfontosabb eleme a gondozó munkacsoportok tagjainak szoros együttműködése. Ehhez a témához csatlakozóan Berényi Zsuzsanna interneten végzett kérdőíves felmérésük eredményeiről számolt be, melynek alapján megállapították, hogy a sikeres átadást az önállóságra való nevelésnek évekkel meg kell előznie, a gondozóknak megfelelő saját protokollt és gyakorlatot szükséges kialakítaniuk, valamint az átvevő felnőtt gondozó team tagjaival történő előzetes személyes megismerkedésre célszerű megfelelő időben lehetőséget biztosítani.

  Az utolsó előadásban Blatniczky László számolt be egy új vizsgálómódszer alkalmazásáról, melynek segítségével a perifériás neuropathia korai felismerésére nyílik lehetőség. A kvantitatív szenzoros idegi funkió vizsgálatára az un. Q-Sense készüléket alkalmazták, mely a vékonyrost neuropathia diagnosztizálására alkalmas érzékeny eszköz. A módszer alkalmazásával vizsgált betegeik 15-59%-ában találtak neurális működési zavart, mely alapján az idegrendszeri szövődmények rendszeres szűrését látják indokoltnak a gyermek-serdülőkorú cukorbetegek esetében is.

  Az előadásokat élénk diszkusszió követte, mely a hallgatóság és a részt vevők érdeklődését mutatja a gyermekkori cukorbetegség ellátása, a szakmai és a tudományos munka végzése iránt. A hozzászóló felnőtt diabetológusok olyan véleményt is megfogalmaztak, melyben a jövőben több gyermekdiabetológiai témakör MDT plenáris előadás formájában történő bemutatását javasoltak.

  Az ülést levezető elnökök a szervezők és a saját nevükben a szekció zárásaként megköszönték az előadók kiváló felkészülését és a hallgatóság aktív részvételét.

   

  Prof. Dr. Barkai László
  a Gyermekdiabetes Szekció elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények