Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

BP Szimpózium

XIX. Budapest Diabetes Szimpózium

2018. március 3.

A részvétel az orvos-továbbképzés keretén belül 8 kreditpont értékű
Szervezők: Prof. Dr. Halmos Tamás, Prof. Dr. Jermendy György

DDH2018

XXII. Dunántúli
Diabetes Hétvége

2018. március 8-10.
Club Tihany


Elérhető a részletes Programfüzet!

www.diabet.hu/ddh2018

MDT2018

Magyar Diabetes Társaság
XXVI. Kongresszusa

2018. április 19-22., Szeged

Korai, kedvezményes regisztráció határideje: 2018. február 24.

www.diabet.hu/mdt2018

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Megjelent az IDF (International Diabetes Federation) szakmai ajánlása a diabéteszes láb szindrómában szenvedő cukorbetegek ellátásával kapcsolatban
  2018.01.23. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Megjelent az IDF (International Diabetes Federation) szakmai ajánlása, amely a diabéteszes láb ellátásával kapcsolatos klinikai teendőket összegzi (IDF Clinical Practice Recommendations on the Diabetic Foot – 2017). A 65 oldal terjedelmű kiadvány több fejezetre tagozódik, a szerzők az adott szakterület nemzetközileg jegyzett képviselői. Több nagyon hasznos ábra, táblázat segíti a jobb megértést. Az egyes fejezetek végén naprakész irodalmi hivatkozások találhatók.

  A bevezetés a diabéteszes láb szindróma jelentőségét taglalja, felhívva a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek száma világméretekben nő, a szövődmény a betegek jelentős hányadában előfordulhat. A megelőzés jelentősége óriási, ezért ezen a téren a betegoktatás kiemelt szerepet kap.

  A perifériás diabéteszes neuropathia alapvető jelentőségű a kórkép fejlődésében, a szövődmény jelenlétére jól ismert panaszok utalnak, a felismerést egyszerű vizsgáló módszerek biztosíthatják.

  A perifériás érszűkület lehetőségét mindig vizsgálni kell, a perifériás artériák tapintatása mellett a boka-kar index meghatározása hozzátartozik a beteg vizsgálatához.

  A diabéteszes lábfekély (amely leggyakrabban a talpi felszínen, a nyomásnak kitett helyeken jelentkezik) mindig komolyan veendő, mert nemcsak az életminőséget rontja, hanem olyan további folyamatoknak teremti meg az alapját, amelynek végén – terápiás sikertelenség esetén – amputáció válhat szükségessé.

  Az infekció jeleit mindig gondosan vizsgálni kell, mert kezelése olykor nehéz, a kimenetel előrehaladott esetekben bizonytalan lehet, a láb integritása is veszélybe kerülhet. Antimikróbás kezelés mellett megfelelő sebészeti intervenciók is szükségessé válhatnak.

  A Charcot neuro-osteoarthropathia súlyos lábdeformitással, csontdestrukcióval járó állapot, amelynek korai jeleit időben fel kell ismerni ahhoz, hogy a végtag tartós tehermentesítésével a fekélyek kialakulása megelőzhető, és cipő viselésére alkalmas lábstruktúra elérhető legyen.

  A közlemény a világhálón szabadon elérhető. Mellékeljük a pdf formátumot.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az AstraZeneca Kft. pályázata

A Magyar Diabetes Társaság és az AstraZeneca Kft. az MDT Gyémántfokozatú támogatója pályázatot hirdet az ADIT (Advances in Diabetes and Insulin Therapy) X. kongresszusán (2018. április 15-17., Dubrovnik, Horvátország) történő részvétel támogatására. A támogatás 10 fő részére az utazási költséget, a regisztrációs- és szállásköltséget foglalja magában.

Az MDT és a Di-Care Zrt. pályázata

A Magyar Diabetes Társaság és a Di-Care Zrt., az MDT Gyémántfokozatú támogatója pályázatot hirdet a Közép-európai Diabetes Társaság (Central European Diabetes Association, CEDA, korábbi nevén FID – Federation of the International Danube Symposia on Diabetes Mellitus) 2018. június 14-16-án Krakkóban megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszensz képzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények