Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Megjelent az IDF (International Diabetes Federation) szakmai ajánlása a diabéteszes láb szindrómában szenvedő cukorbetegek ellátásával kapcsolatban
  2018.01.23. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Megjelent az IDF (International Diabetes Federation) szakmai ajánlása, amely a diabéteszes láb ellátásával kapcsolatos klinikai teendőket összegzi (IDF Clinical Practice Recommendations on the Diabetic Foot – 2017). A 65 oldal terjedelmű kiadvány több fejezetre tagozódik, a szerzők az adott szakterület nemzetközileg jegyzett képviselői. Több nagyon hasznos ábra, táblázat segíti a jobb megértést. Az egyes fejezetek végén naprakész irodalmi hivatkozások találhatók.

  A bevezetés a diabéteszes láb szindróma jelentőségét taglalja, felhívva a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek száma világméretekben nő, a szövődmény a betegek jelentős hányadában előfordulhat. A megelőzés jelentősége óriási, ezért ezen a téren a betegoktatás kiemelt szerepet kap.

  A perifériás diabéteszes neuropathia alapvető jelentőségű a kórkép fejlődésében, a szövődmény jelenlétére jól ismert panaszok utalnak, a felismerést egyszerű vizsgáló módszerek biztosíthatják.

  A perifériás érszűkület lehetőségét mindig vizsgálni kell, a perifériás artériák tapintatása mellett a boka-kar index meghatározása hozzátartozik a beteg vizsgálatához.

  A diabéteszes lábfekély (amely leggyakrabban a talpi felszínen, a nyomásnak kitett helyeken jelentkezik) mindig komolyan veendő, mert nemcsak az életminőséget rontja, hanem olyan további folyamatoknak teremti meg az alapját, amelynek végén – terápiás sikertelenség esetén – amputáció válhat szükségessé.

  Az infekció jeleit mindig gondosan vizsgálni kell, mert kezelése olykor nehéz, a kimenetel előrehaladott esetekben bizonytalan lehet, a láb integritása is veszélybe kerülhet. Antimikróbás kezelés mellett megfelelő sebészeti intervenciók is szükségessé válhatnak.

  A Charcot neuro-osteoarthropathia súlyos lábdeformitással, csontdestrukcióval járó állapot, amelynek korai jeleit időben fel kell ismerni ahhoz, hogy a végtag tartós tehermentesítésével a fekélyek kialakulása megelőzhető, és cipő viselésére alkalmas lábstruktúra elérhető legyen.

  A közlemény a világhálón szabadon elérhető. Mellékeljük a pdf formátumot.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

diabeteszinfo

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Pályázat diabeteses gyermekek 2018. évi nyári edukációs táboroztatásának támogatására

A Magyar Diabetes Társaság pályázatot hirdet és 2 000 000 Ft összeget ajánl fel a diabeteses gyermekek 2018. évi nyári edukációs táboroztatásának támogatására.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszensz képzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények