MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSI SZEKCIÓJA

HÍREK

 

Nemzetközi fájdalomcsillapítási kongresszus lesz Szófiában 2005. május 5-8. között „International Forum on Pain Medicine cimmel. Magyar résztvevők kedvezményes 200 Eurós díjjal regisztrálhatnak. Információ, regisztrálás: ifpm_reg@kenes.com; Telefon: +41-22-908 0488. A tudományos fórum fő témái: Fájdalom A-tól Z-ig: alapismeretek, farmakológia, intervencionális beavatkozások (radiofrekvenciás léziók a különböző fájdalom sy-ban, gerincközeli blokádok, stb.); daganatos fájdalom. A kongresszuson a világ neves, krónikus fájdalomcsillapítással foglalkozó szakemberei tartanak előadást.

 

 

            2005. augusztus 21-26. között, Sydneyben kerül megrendezésre a „11th World Congress on Paina világ fájdalomcsillapítással foglalkozó szakembereinek két évente megrendezésre kerülő legrangosabb eseménye. A kongresszus regisztrációs díja 285 AUD. Regisztrálni az IASP web site-ján online lehet: www.iasp-pain.org (e.mail: iasp2005@tourhosts.com.au Tel: +61-2-92480800).

 

 

Magyar Fájdalom Társaság a MAITT Fájdalomcsillapítási Szekciójával közösen szervezi 2005.október 21-22-én Siófokon tartandó kongresszusát. A részletes program és a szervező elérhetőségei mellékelve. A kongresszusra szabadon választott témában előadásra is van lehetőség. Az előadások összefoglalóit erika-budai@freemail.hu címre lehet elküldeni. 

 

 

A PAIN című folyóiratba szívesen fogadnak fájdalomcsillapítással kapcsolatos közleményeket.  A kéziratot dr. Fazekas Gábornak (fazekas123@axelero.hu) kérjük elküldeni.

 

 

A vezetőség a Szekcióba várja mindazon kollégák jelentkezését, akik fájdalomcsillapítással foglalkoznak vagy az iránt különösen érdeklődnek. Belépési szándékot a vezetőség tagjainál (dr. Budai Erika: erika-budai@freemail.hu; dr. Márton Sándor: smarton11@hotmail.com;

dr. Ezer Erzsébet: ezererzsebet@yahoo.hu) lehet jelezni. A belépési nyilatkozat aláírásával és az Alapszabály elfogadásával taggá válik.

 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

A Magyar Rákellenes Liga (1-225 1622) és a Magyar Betegjogi Közhasznú Egyesület (1-270 1670) kiadványaként megjelent ez év januárjában a dr. Kismarton Judit és dr. Vasváry Artúrné szerkesztésében

A FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI”

cimű könyv.

A könyv bevezetőjében az állam felelősségével foglalkozik a krónikus fájdalomban szenvedő betegek megfelelő életminőségének biztosításában. Ezt követően a fájdalom anatómiai áttekintése, majd a szenvedés lelki okainak vizsgálatára tér át. A gyógyszeres fájdalomcsillapítást a WHO analgetikus lépcsője alapján tekinti át. A következő fejezetben a legfontosabb és leggyakrabban alkalmazott invazív fájdalomcsillapítási módszerekre tér ki. Ezt követően az egyes betegségek részletes fájdalomcsillapítása következik: csontfájdalom,  fej-nyaki daganatok, reumatológiai betegségek, fejfájások és neuropathiák. Külön fejezet foglalkozik a csecsemő és gyermekkori fájdalomcsillapítással. A házi orvosi gyakorlat problémáit több szemszögből közelíti meg: a krónikus fájdalomcsillapításon kívül a balesetet szenvedett betegek fájdalomcsillapításával is foglalkozik.

A kiadvány térítésmentesen megrendelhető a fenti telefonszámokon.

 

 

MAITT Fájdalomcsillapítási Szekciójának Elnöksége