Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

AKTUÁLIS HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Dr. Dárdai Ernő (1942-2023)
  2023.11.07.

  2023. október 30- án hajnalban, életének 82. évében, méltósággal viselt súlyos betegségben elhunyt Dr. Dárdai Ernő, a magyar aneszteziológia-intenzív terápia és a klinikai táplálástudomány meghatározó személyisége. Megrendülve, mély fájdalommal búcsúzunk szeretett, tisztelt Kollégánktól, Barátunktól. Igaz embert veszítettünk.

  Egyetemi tanulmányait a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végezte, 1966-ban szerzett diplomát. Ezt követően az Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájára került, aneszteziológia-intenzív terápiás orvosként a ranglétrát végigjárva osztályvezető egyetemi docensként dolgozott 1997-ig.  Ezután a Szent István Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Betegellátó osztályának osztályvezető főorvosa volt 2009-ig.

  A legmagasabb szintű posztgraduális képzéseken vett részt a Koppenhágai Egyetemen, a Homburgi Egyetemen, Hollandiában, Texas Tech Egyetemen, a Padovai Egyetemen, Varsóban. Elnyerte az EVS és a Tempus ösztöndíjat.

  Kiemelkedő kutatói tevékenysége során a mesterséges táplálás klinikai alkalmazásával, összehasonlító anyagcsere vizsgálatokkal foglalkozott, elsősorban a posztoperatív bélsipolyok, az akut pancreatitis, nyelőcső perforáció és Crohn betegség kórképekben. Kandidátusi értekezését a „Mesterséges táplálás adjuváns szerepe a posztoperatív enterkután bélsipolyok kezelésében” címmel védte meg.

  Tudományos tevékenysége során számos előadást, referátumot tartott hazai és nemzetközi fórumokon, közleményei, szakkönyv fejezetei, jegyzetei jelentek meg.

  Aktív részt vállalt a szakmai társaságok munkájában, tagja volt az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégiumnak, a Magyar Sebész Társaságnak. Vezetőségi tagja volt a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnak, tagja az Európai Mesterséges Táplálási Társaságnak, az Európai Aneszteziológiai Társaságnak. A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) alapító tagja volt 1990-ben, majd főtitkára és 2006-2010 között elnöke volt. Elnöki mandátumának lejárta után is, az utolsó pillanatig aktívan tevékenykedett az MMTT-ben és a vezetőségben. Az általános táplálásterápiás szakmai irányelv 2017-es megjelenésében és 2023. évi megújításában elévülhetetlen szerepe volt.  Mindezek mellett az ESA és ESPEN tudományos társaságok tagja volt élete végéig.

  Kiemelkedő nyelvtudása lehetővé tette széleskörű nemzetközi kapcsolatait és oktatói tevékenységét.

  Szakmai pályafutása mellett igazi reneszánsz Ember volt.  Aktív muzsikusként nagybőgőzött, hegedült, néha fuvolázott is az Egyetem Medikus zenekarában.

  Nyugodt, kiegyensúlyozott természete, pozitív kisugárzása miatt könnyen teremtett emberi kapcsolatokat, amelynek legfőbb tanúi tanítványai voltak. 

  Tisztelt Főorvos Úr, kedves Ernő, emlékedet szerető Családod, orvos Feleséged, Gyermekeid mellett örökké megőrzi az aneszteziológiai-intenzív terápiás szakma, a táplálástudománnyal foglalkozók közössége, minden kollégád, barátaid, évfolyamtársaid, munkatársaid és tanítványaid.

  Drága Ernő, nyugodj békében!

  Darvas Katalin
  Bobek Ilona
  Sahin Péter

  Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság
  Magyar Mesterséges Táplálási Társaság

   

   

  A gyászjelentés kattintásra nagyítható:

   

   

   

                         

Vissza